Една година еврофондове в България

423
Една година еврофондове в България

Днес, 18 март, в БСК се проведе пресконференция на тема "Една година присъединителни фондове на ЕС в България". В пресконференцията участваха зам.-председателят на БСК Камен Колев и главният секретар на Камарата - Петър Денев.

Беше представен анализ на темповете на усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС след старта им в България на 1 януари 2007 г. и бяха отбелязани основните проблеми, съпътстващи процеса на усвояване.

Преходният финансов инструмент представлява продължение на програма ФАР в условията на членство на България в ЕС, който предоставя финансова подкрепа за изграждане и укрепване на административния и съдебен капацитет в области, в които не могат да се финансират дейности от структурните и земеделските фондове.

Общата тенденция по предприсъединителните инструменти е на забавяне на договарянето и изпълнението на програмите, както и съответното изплащане.

Например, по програма ФАР 2004 г. общият бюджет, включително и с националното съфинансиране, е 260 623 млн.евро, договорени са 237 029 млн. евро, а са разплатени 157 750 млн. евро. Реално всъщност са договорени 86.16% от средствата, предоставяни от ЕС, а са разплатени 68.52% от договорените.

Изключително тревожно е забавянето при изпълнението на проектите и усвояването на средствата по програма ИСПА, която е насочена към подобряване на транспортната инфраструктура и инфраструктурата в околната среда. Безвъзмездната помощ покрива до 75% от стойността на проекта (изключения – до 85%).

След разширяването на ЕС през 2004 г., България запази достъпа си до ИСПА, като дела на финансовите средства, които можеше да се ползват, нарастваше с около 10% годишно или за периода 2004-2006 г., това са общо 440.5 млн. евро.

Към настоящия момент общият бюджет по финансов меморандум в млн. евро е 1529, от които 880 млн. евро безвъзмездна помощ, 282 млн. евро национално съфинансиране и 367 млн.евро от международни финансови институции. Договорената сума е 1091 млн. евро или 71% от бюджета, а разплатена – само 351 млн. евро или 32% от договорената.

От старта през 2001 г. на програма САПАРД до 31 декември 2007 г. са сключени 3509 договора на инвестиционна стойност 2 млрд. 785 млн. лева и субсидия над 1 млрд. 387 млн. лева, а заявените и платени проекти по предприсъединителната програма са 1861. Около 53% от проектните предложения са разработени самостоятелно от кандидатстващите бенефициенти.

САПАРД финансира 50% от разходите по одобрените проекти (от които 75% се финансират от Европейския съюз, а 25% - от националния бюджет на България).

До момента са регистрирани 83 нередности по изпълнение на програмата. Всички реализирани инвестиции и разплатени договори подлежат на 5-годишен мониторингов период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg