Една пета от електричеството у нас се произвежда от възобновяеми източници

796
Една пета от електричеството у нас се произвежда от възобновяеми източници

© Pixabay

Инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници са около 1800 мегавата към края на миналата година, което е около една пета от всички мощности в страната. Това съобщи за Българското национално радио изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

От общите ВЕИ мощности 1100 мегавата са във фотоволтаични централи, а останалите 700 - във вятърни централи. През 2020 г. те са произвели повече ток от количествата, които им е определил енергийният регулатор за купуване по преференциални цени, като тази електроенергия е била продадена на свободния пазар, допълни  Цачев.

Само през миналата година към електропреносната мрежа са присъединени 77 мегавата фотоволтаични централи.


„Заявките за 2021 година са 114 мегавата да бъдат присъединени, като очакваме през следващите години те да нараснат. Предвижда се в периода от 2020 до 2024 година да бъдат инсталирани още 700 мегавата вятърни централи, над 1 600 мегавата соларни паркове и още около 219 мегавата мощности от биомаса", коментира Цачев.

По отношение на необходимостта от нови централи той коментира, че всички новоизградени мощности ще реализират продукцията си на пазарен принцип.

"Всеки един инвеститор, за да започне да прави такава голяма инвестиция, е развил пазарен модел и е намерил пазар за електроенергията, която иска да произвежда“, каза още директорът на ЕСО. 

Въглеродните емисии в САЩ намаляха до нивата от 1990 г.Най-сериозен е спадът в транспортния сектор, където емисиите намаляват с близо 15% спрямо 2019 г.


Той засегна и темата за това как се справя електроенергийната ни система, след като вече няма студен резерв.

„От 2 февруари Електроенергийният системен оператор плаща и закупува на пазарен принцип само и единствено мощности за осигуряване на оперативните резерви, като тези мощности се осигуряват само от водноелектрически централи или работещи блокове на топлоелектрическите централи", заяви той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg