Една пета от горската сеч в България е била незаконна

786
Една пета от горската сеч в България е била незаконна

До една година приходите от дейности в държавните гори ще се увеличат най-малко с 20 процента, прогнозира пред БНР заместник-председател на земеделската комисия в парламента Емил Димитров. Той обяви, че досега с голям процент от изсечената дървесина е имало злоупотреби, но се очаква това да се промени с новия закон за горите.

"С новия закон за горите се цели спирането на кражбите на дървесина. Точно затова е разделена стопанската дейност от контрола. Докато преди този, който сечеше, той се самоконтролираше. Направете сметка, че в България се добиваха седем-осем милиона кубически метра дървесина, значи около милион и половина минимум са изчезвали без документи и не по регламентирания начин".

Според него, новите директори на горските стопанства, част от които според някои информации в медиите, са сътрудници на бившата ДС, са спечелили конкурсите за тези места. По думите му тези директори са цветът на българската горска система и са най-добрите кадри.

Емил Димитров коментира и защо се налага промяна в Закона за лова, свързана с представителните ловни стопанства.

"В момента с промяна в Закона за лова, двете ни представителни ловни стопанства "Воден" и "Искър" преминават от Министерски съвет, както всички останали към Министерство на земеделието. Това беше една недомислица на предишното законодателство, а може би не е толкова недомислица, но така е преценено тези стопанства да бъдат на разпореждане на Министерски съвет. Първо е несвойствена дейност за главния секретар на Министерски съвет, второ - получава се един дискомфорт между отделните институции".

Димитров каза още, че до края на април Държавен фонд "Земеделие" се е разплатил с всички бенефициенти, които са изрядни към хазната. Според него, не всичко е безупречо във фонда, тъй като има жалби за неполучени суми, но те са за периода 2007-2008 година, когато има припокриване на терени и тези проблеми не могат да бъдат изчистени.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg