Една пета от произведените стоки в Плевенска област са за износ

524
Една пета от произведените стоки в Плевенска област са за износ

Една пета от произведените стоки в Плевенска област са за износ, над 82 на сто от тях са за страните в еврозоната. Това съобщиха от Статистическото бюро в Плевен въз основа на обобщени данни за първото полугодие на 2008 г. от 322 наблюдавани фирми.

Реализирана е продукция, стоки и услуги за 973 576 000 лева. Около 45 процента от постъпленията са от "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството", следвани от "Преработваща промишленост" - 42.1 процента и "Строителство" - 6.9 процента.

В общия обем на реализация в преработващата индустрия най-голям дял имат отраслите: "Производство на машини и оборудване, без електро-, оптично и друго оборудване" - 27.3 процента; "Производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия - 20.5 процента; "Производство на продукти от други неметални суровини" - 16, 7 процента; "Производство на текстил и облекло" - 11.3 процента.

Финансовите проблеми, особено неплатежоспособност и трудности при получаване на кредити, влияят негативно върху 29 на сто от производителите. Около 18 процента от ръководителите на фирми оценяват икономическата среда у нас като несигурна, допълват от статистическото бюро в Плевен.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg