Една трета от германските компании не биха инвестирали отново в България

807
Една трета от германските компании не биха инвестирали отново в България

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) публикува резултатите от ежегодната анкета за бизнес климата в страната сред водещи германски и български фирми.

Тревожен факт, който анкетата отчита, е че процентът на фирмите, които ако трябваше да избират отново място за инвестиции, биха избрали друга държава, се е повишил. 35 % от компаниите не биха инвестирали отново в България. През 2011 г. това са били 21.5 % от запитаните.

В много области инвеститорите все още виждат необходимост от вземане на мерки.

Според тях към слабостите на България се числят недостатъчно ефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

40 % от анкетираните немски и български фирми в страната определят актуалната икономическа ситуация като по-скоро неблагоприятна. Едва 12 % от запитаните дават положителна оценка за нея.

По отношение на прогнозни очаквания за 2012 г. фирмите са на мнение, че няма да се наблюдава съществена промяна. 23 % от участниците смятат, че ще има подобрение , 27 % са дори склонни да мислят, че икономическата обстановка ще се влоши.

По-оптимистично са настроени фирмите спрямо развитието на собствения бизнес. 59 % от анкетираните очакват през тази година повишаване на оборота. А 39 % от компаниите планират да вложат повече инвестиции. Добрата новина на работния пазар е: 39 % от запитаните ще назначат през 2012 г. повече служители в сравнение с предходната година. Едва 15 % от фирмите имат намерение да съкратят персонал.

В Германо-Българската индустриално-търговска камара членуват над 450 германски и български фирми и в това отношение тя е най-голямата двустранна външно-търговска камара в България.

Стокообменът между Германия и България за 2011 г. е достигнал рекордните 4.5 млрд. евро. За последно през 2008 год. беше достигнат рекорда от 4 млрд. евро. В сравнение с предходната година външнотърговският оборот се е покачил с 14 %.

Чувствително се е увеличил износът на страната ни към Германия, като за последните десет години същият се е утроил и през 2011 г. е достигнал 2.1 млрд. eвро (+ 21 % в сравнение с 2010 г.). Увеличение се наблюдава и при вноса ни от Германия като за изминалата година той е достигнал 2.4 млрд. eвро (+8,5 % в сравнение с 2010 г.).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg