Една трета от туристическите обекти отчитат ръст на приходите през август

463
Една трета от туристическите обекти отчитат ръст на приходите през август

© Pixabay

Близо една трета от местата за настаняване у нас отчитат ръст на приходите през август в сравнение с предходния месец. Това показват данните от ежемесечната анкета на Националния статистически институт.

Тя е проведена в периода между 7 и 27 септември, като в нея са включени на доброволен принцип 3 010 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване - вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване.

Целта на изследването е да предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързани с COVID-19, върху един от най-засегнатите сектори на икономиката в страната.


През август 53.9% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 29.9% отчитат увеличение.

50.1% от участниците в проучването са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 56.9% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42.5% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 14% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, 10.7% - „освобождаване или съкращаване“, а 5.7% - „неплатен отпуск“. От
„преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 3.3% от мениджърите, 2.1% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 1.7% - „дистанционна форма на работа“. Същевременно 10.1% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През следващия един месец 43.6% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 100% от разходите за дейността със собствени средства, 36.7% - че ще успеят до 50%, а
19.3% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 42.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 32.8% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 20.5% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 3.1% прогнозират да я прекратят.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg