ЕФТ: Има политическа намеса в продажбите на електроенергия

1141
ЕФТ: Има политическа намеса в продажбите на електроенергия

Изгодни ли са за държавата новите договори за износ на електроенергия с швейцарската фирма? Защо ЕФТ се притеснява от политическа намеса в разследването на сделките с тока - отговора намери Румяна Попова в материал, излъчен в предаването "Код: Криминално" по PRO.BG.

Докато прокуратурата трескаво разследва скандалните сделки с тока, търговията си върви.

НЕК продължава да изнася електричество. При това със същата фирма, чиито сделки са във фокуса на скандала, подложил на разпити трима бивши енергийни министри и заплашил с обвинения двама бивши директори на НЕК. От първи юли до края на годината ще важи новият договор, сключен от настоящия директор на НЕК Красимир Първанов и швейцарската компания ЕФТ.

Директорът на НЕК разказа, че в обявения конкурс за обществени поръчки са участвали девет фирми, пет от които спечелили - сред тези 5 компании е и ЕFT AG. „Те предложиха най-добрата цена и затова спечелиха", каза Красимир Първанов. "Всъщност миналата седмица ние подписахме нов договор, с който осигурихме покупката на 150 мегаватчаса за баланса на тази година. За да бъда напълно откровен с вас, ние не чувстваме, че имаме проблем с Националната електрическа компания.

Всъщност, ние продължаваме да работим с НЕК под формата, която те предпочитат, а именно - чрез търгове. За нас това е напълно нормално", каза в специално интервю за "Код"Криминално" Дейвид Суртес, директор "Маркетинг" в ЕFT AG.

Сегашният директор на НЕК е категоричен, че конкурсът е проведен перфектно и са договорени изгодни за държавата сделки. Въпросът е - защо изобщо държавната енергийна компания не търгува сама, а продава на частни компании произведения в България ток? Директорът на НЕК обясни, че вече се работи по договаряне на сделки пряко с компаниите на съседни държави, но това може да отнеме доста време.

"Не мога още да коментирам с кого и как преговаряме, защото преговорите са търговска тайна, но ще опитаме да договорим най-добрите условия за НЕК", твърди Красимир Първанов. Така за първи път от десетилетия държавата прави опит да изнася ток без посредници - начинание рисково, но задължително в условията на криза.

Само така посредниците по веригата могат да бъдат извадени от схемата, която пълни нечии джобове, вместо милионите от продажби на електричество да влизат в хазната. Но всичко е много условно и на твърде ранен етап.

От сделките с износ на ток България може да спечели десетки милиони, но големият въпрос е - може ли да е в пряка продажба и без посредник. В случая - компанията ЕФТ купува електричеството от НЕК и го продава на международните борси. Според прокуратурата обаче, държавата търгува произведения у нас ток на цени, по-ниски от тези, на които го купуваме ние, българите. От ЕФТ обаче обясняват друго.

Дейвид Суртес, директор "Маркетинг" в ЕFT AG, обясни пред „Код: Криминално", че цената за вътрешния пазар се определя от правителството, така че това е една изцяло вътрешна стратегия, върху която те нямат влияние върху това. Остатъкът, който правителството решава да продаде чрез НЕК, се определя след като е задоволен вътрешния пазар.

А работа на НЕК е да получи за тези остатъци най-добрата цена. "Ние разполагаме с много документи и фактите показват, че сме купували всичко на пазарни цени", каза Суртес. От компанията твърдят, че цените за търговия на международните борси със светлото се изчисляват по изключително сложна система. Не знаят как точно прокурорите са изчислили загубите за държавата и настояват за експертиза от независима одиторска компания в бранша.

„Нашето единствено притеснение е грешната интерпретация на тези договори, но за обвиненията не сме притеснени. Няма за какво да се тревожим. Всички сделки, които сме правили, са публично достояние. Описали сме всичко, представили сме фактите и никой до този момент не ги е опровергал.

Ние сме много разгневени от този процес", разказа пред Румяна Попова маркетинг директорът на швейцарската компания.

От аферата с износа на български ток зад граница обаче сега изплува нов сюжет. Свързан е не само с огромните щети за държавата от неизгодните сделки, а със съмнения за политически сценарий, който има за цел да смени основните играчи в енергийния бранш.

Засега - това е само предположение с адрес - Белград - мястото, откъдето компанията ЕФТ разпределя енергията и я продава на международните борси. От ЕФТ твърдят, че винаги са играли коректно на големия енергиен пазар и специално призовават главния прокурор "да не допуска политическо влияние при изясняването на казуса". "Не само в България, но и в много други държави, когато има промени в управлението, има и тенденция новите да обвиняват старите за всички проблеми. До някаква степен определени компании или частни лица попадат в тази политическа престрелка, в тази ситуация.

Ние се чувстваме по този начин - че сме попаднали между нечии интереси..." смята Дейвид Суртес. От компанията не казват в прав текст кой от играчите на българската политическа сцена визират, но дават ясно да се разбере за какво става въпрос. Защото се знае, че ЕФТ безпроблемно са работили с предишния кабинет, а проблемите им с българската съдебна система започват с идването на ГЕРБ. Големият залог в случая за новото ръководство на НЕК е, ако може, да прескочи посредника.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg