ЕГГЕД БГ АД ще инвестира 6 млн. евро в транспорта на Русе

771
ЕГГЕД БГ АД ще инвестира 6 млн. евро в транспорта на Русе

Шест милиона евро ще инвестира дъщерната компания на израелската фирма ЕГГЕД за развитие и модернизиране на обществения транспорт в Русе, съобщи новият изпълнителен директор на компанията Тодор Николов. Той представи за първи път официално пред медиите “Програма за развитие и инвестиции в обществения транспорт на град Русе”.

Инвестиционната програма предвижда три етапа. Първият етап включва подмяна на 80% от тролейбусния парк в града до края на 2009 г. За целта сегашните морално и физически остарели машини ще бъдат подменени с 50 изцяло реновирани тролейбуса Волво и Мерцедес от Швейцария. Машините ще бъдат с обновени салони, удобни седалки, модерна система за управление Сименс, система за ефективно използване на електроенергията и връщане на част от нея в мрежата. Стойността на инвестицията е 2 млн. евро.

Вторият етап включва участие в конкурсите за автобусен превоз през 2008 г., доставка на 40 автобуса Мерцедес, модел 405 и 405 G, изцяло реновирани и климатизирани, както и доставка на нови, модерни и екологични автобуси. Периодът на доставка за първите е до края на 2008 г., а за другите - до средата на 2009 г. Предвидената сума в инвестиционната програма за развитие на обществения транспорт в Русе е 2.8 млн. евро. При реализацията на този етап ЕГГЕД ще работи с всички утвърдени местни превозвачи.

Третият етап включва серия проучвания за разширяване на електротранспорта в рамките на града, както и до Индустриален Бизнес Парк Русе и връзка до Румъния.

Програмата за развитие на обществения транспорт в Русе включва още въвеждане на система Smart Card за модерно и ефективно таксуване, нова гъвкава схема за градски транспорт и обучение на персонала в Израел и Швейцария.

“Компанията ЕГГЕД има 75-годишен опит в управление и реализация на инвестиционни проекти в областта на обществения транспорт, основан на принципите комфорт, надеждност, точност, сигурност за пътниците и уважение към хората с увреждания”, каза новият изпълнителен директор.

Проектът е стартирал през 2007 г., когато е създадено съвместно акционерно дружество между Община Русе и ЕГГЕД БГ АД с цел осигуряване на необходимите инвестиции за стабилизиране и подобряване на градския транспорт.

Програмата за развитие на обществения транспорт в Русе ще бъде разгледана от Общинския съвет на крайдунавския град на предстоящото му заседание. След приемането на програмата ще бъде взето решение за принципно одобрение за вливане на Градски транспорт Русе ЕООД в ЕГГЕД – Русе АД.

“Вярвам, че след конструктивните обсъждания в постоянните комисии, на редовната си сесия Общинският съвет ще вземе най-доброто решение за развитието на Русе. С общи усилия ще издигнем публичния транспорт на един от най-красивите български градове на европейско ниво”, каза Николов.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg