ЕИБ и СБ финансират модернизиране на близо 2 хил. км пътна инфраструктура у нас

434
Близо 2 хил. км пътна инфраструктура ще бъде модернизирана със средства от Световната банка и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от пресцентъра на кабинета. Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира заемно споразумение със Световната банка по "Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура" и финансов договор с ЕИБ по проекта "България-Транзитни пътища 5".

Целта е повишаване на качеството и безопасността на движение по пътищата, което ще рефлектира и върху развитието на икономиката и туризма в регионите.

Общата стойност на "Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура" е 120 млн. евро. От тях 90 млн. евро са заем от Световната банка, а 24 млн. евро са национално съфинансиране. Понего ще бъдат модернизирани около 450 км пътна инфраструктура
от първокласната, второкласната и третокласната мрежа. Те са в направленията Видин-Лом, Видин-Брегово, Видин-Кулата, Враца-Мизия, Ловеч-Троян, Исперих-Дулово, Попово-Търговище, Варна-Добрич, Шумен-Ямбол, Етрополе-Златица, София-Пирдоп,
Петрич-Гоце Делчев, Котел-Ямбол и т. н.

До 380 млн. евро ще ни предостави Европейската инвестиционна банка по проекта "България-Транзитни пътища 5". Националното съфинансиране е до 325 млн. евро. С тези средства ще бъде модернизирана около 1535 км пътна инфраструктура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg