ЕИБ ще продължи да подпомага приоритетни проекти у нас

875
ЕИБ ще продължи да подпомага приоритетни проекти у нас

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) продължава да подпомага България при осъществяването на приоритетни проекти с помощта на средства от фондовете на ЕС. Това се посочва в съобщение на ЕИБ, разпространено от Европейската комисия по повод подписания вчера в София меморандум за разбирателство с българското правителство за оказване на техническа помощ при осъществяването на проекти на ЕС, които да бъдат съфинансирани от банката в България.

Вицепрезидентът на ЕИБ Вилхелм Молтерер, чийто ресор е България, коментира, че споразумението цели ускоряване на усвояването на средства от ЕС. В съобщението се отбелязва, че документът е подписан от българска страна от министъра по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев, в присъствието на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

Тази помощ допълва техническата помощ по линия на "Джаспърс", предоставяна на България от банката от 2006 г. насам за разработване на качествени проекти, подходящи за финансиране със средства от ЕС, се посочва в съобщението.

Според банката, помощта е показателна за ролята на ЕИБ по предоставяне на заеми, които често осигуряват покритие на българското участие при изпълнението на подобни приоритетни проекти.

"Убеден съм, че това начинание, подето в тясно сътрудничество с Европейската комисия, като съвместна инициатива с българското правителство, ще изиграе важна роля за по-доброто усвояване на европейските фондове по най-добрия и полезен за България начин", коментира Молтерер.

Споразумението допълва подобен меморандум за разбирателство в подкрепа на изпълнението на предприсъединителни проекти и цели ускоряването и по-качественото усвояване на средствата от структурните фондове на ЕС чрез подпомагане на управлението на проектите и тяхното изпълнение.

България се обърна за подкрепа към ЕИБ предвид дългогодишния опит на банката в проектното финансиране, особено в по-слабо развити региони, които получават средства от структурните фондове на ЕС, като целта е да се укрепи капацитетът на България за осъществяване на проекти и за разработване на политика и стратегии в сродни области за отраслово и проектно планиране, пише в съобщението.

ЕИБ ще подкрепи финансово приоритетни проекти за програмния период 2007-2013 г. и ще съдейства за разработване на стратегия за откриване и подбор на проекти, които да бъдат финансирани през следващия програмен период 2014-2020 г., в съответствие с възложения й мандат, действащите регламенти на ЕС и съвместно със своя партньор - Европейската комисия, както и с "Джаспърс". В съобщението се посочва, че подобен меморандум за разбирателство е подписан между България и Световната банка.

ЕИБ развива дейност в България от 1991 г. и разполага с портфейл от подписани заеми за над 3.2 млрд. евро за държавни и частни инвестиции в инфраструктура в областта на транспорта, далекосъобщенията, околната среда и енергетиката. Банката подкрепя местни малки и средни предприятия чрез заеми, отпускани на финансови посредници.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...