ЕК: България показва добри резултати по ФАР и ИСПА, да внимава със САПАРД

591
ЕК: България показва добри резултати по ФАР и ИСПА, да внимава със САПАРД

Депутатите отново изразяват своята загриженост относно забавянето на акредитацията на разширената децентрализирана система за изпълнение (EDIS) в България и настоятелно призовават Комисията и българските органи да засилят своето сътрудничество и да увеличат усилията си, с цел да се гарантира наличието на подходящи структури за управление и контрол, както и на административен капацитет за ефикасното функциониране на EDIS.

Документът подкрепя отправените от Европейската сметна палата препоръки към Комисията да следи отблизо за ефективното функциониране на националните надзорни и контролни системи, по-специално подготовката и управлението на обществените поръчки в България и Румъния, като подчертава необходимостта от укрепване на административния капацитет на наскоро присъединилите се страни.

В доклада се отбелязва оценката на Сметната палата, че националните надзорни системи, свързани с децентрализираните системи за изпълнение (DIS) на България, Румъния и Турция са продължили да бъдат слаби.

В заключение депутатите оценяват резултатите от одита по прилагането на ФАР и ИСПА в България и Румъния, които са показали незначително равнище на допуснати грешки. В същото време се отбелязват откритите грешки и слабости при прилагането на САПАРД, като "се призовава Комисията да продължи да работи с органите на двете страни, за да гарантира, че всички изисквания за провеждане на публични тръжни процедури и за добро финансово управление са спазени и че са осигурени достатъчни гаранции за точността, правомерността и допустимостта на вземанията" в рамките на предоставените от ЕС средства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg