ЕК чака информация във връзка с доклада ни по вътрешен ред и правосъдие

467
ЕК чака информация във връзка с доклада ни по вътрешен ред и правосъдие

Европейската комисия очаква да получи информацията от България във връзка с изготвянето на доклада по вътрешния ред и правосъдието в течение на днешния ден, заяви говорителят на Комисията Марк Грей, цитиран от БТА.

Съгласно механизма за проверка и сътрудничество министър-председателят Сергей Станишев информира по тези въпроси председателя на Европейската комисия Барозу по време на посещението му в София миналия петък.

След тази информация от българските власти за състоянието на нещата очакваме в течение на днешния ден да получим и материалите, които България трябва да изпрати във връзка с подготовката на доклада по вътрешните работи и правосъдието, добави говорителят.

Марк Грей отбеляза, че следващите стъпки на Европейската комисия след получаването на информацията от България и Румъния във връзка с подготовката на годишните доклади по напредъка в областта на вътрешните работи и правосъдието в двете страни ще са да се изпратят нови мисии от експерти през април и май в България и Румъния.

Какво може да се очаква да включват докладите? Председателят Барозу посочи ясно по време на срещите си в София напредъка, който България още трябва да постигне в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност. Ние очевидно се надяваме, че напредък ще има, преди да бъде подготвен следващият доклад по вътрешните работи и правосъдието, който ще бъде публикуван през юли. Ако не е постигнат, известни са опциите пред Европейската комисия така, както са залегнали в Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изтъкна Марк Грей.

Информацията от България за доклада бе одобрена миналата седмица. В момента се превежда и следобед ще бъде изпратена в Европейската комисия, увери говорителката на Постоянното представителство на България към Европейския съюз Бетина Жотева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg