ЕК дава преходен период на 208 български производители на месни и млечни продукти

469
ЕК дава преходен период на 208 български производители на месни и млечни продукти

ЕК дава преходен период на 208 български производители на месо и мляко
Европейската комисия дава преходен период на 208 български производители на мляко и млечни продукти и на 378 производители на месо и месни продукти, за да отговорят на стандартите не Европейския съюз.

Това заяви Филип Тод, говорител на комисаря по здравеопазването Маркос Киприану, цитиран от БТА. Службата на този комисар следи всички проблеми в Европейския съюз, свързани с качеството и сигурността на произвежданите в съюза хранителни стоки.

Вярно е, че когато бяха водени предприсъединителните преговори, българските власти не помислиха, че ще са необходими преходни мерки за българския млечен и месен сектор. Инспектираща мисия преди България да бъде приета в Европейския съюз констатира, че тези сектори не отговарят на стандартите на Европейския съюз, следователно трябваше да бъдат взети ограничителни мерки, отбеляза Филип Тод.

Според него българските власти са сезирали отново Европейския съюз по този проблем през тази година и са поискали да бъдат одобрени преходни периоди за двата сектора.

Тези преходни периоди бяха гласувани в началото на септември. Страните в Европейския съюз одобриха преходни мерки за български производители на мляко и млечни продукти, на месо и месни продукти. Постоянният комитет по производството на храни и животинското здраве гласуваха преходни периоди за 378 производители на месо и месни продукти и за 208 производители на мляко и млечни продукти в България.

Това ще им даде повече време да направят необходимите подобрения за посрещане на структурните изисквания на Европейския съюз, подчерта Филип Тод.

Преди присъединяването българските власти не поискаха преходни периоди за тези производители, както бяха направили други присъединяващи се страни за техни производители, които не отговаряха на стандартите на Европейския съюз. В същото време
прилагането от страна на България на правилата за контрол не
беше задоволително.

Поради това трябваше да бъде наложена рестриктивна мярка срещу всички български производители на мляко и месо, която да не им позволява да участват във вътрешната търговия в Европейския съюз. От тази рестриктивна мярка бяха изключени само малък брой производители, които можаха да предоставят специфични гаранции и които бяха проверени от службите на Европейския съюз по храните и ветеринарните въпроси, добави той.

Сега в България има напредък по прилагането на контролните правилата на Европейския съюз, следователно рестриктивната мярка ще бъде отменена. На производителите на мляко и млечни продукти, на месо и месни продукти в България ще им бъде дадено време до края на 2009 г. да достигнат структурните стандарти на Европейския съюз.

В светлината на тази нова ситуация Постоянният комитет одобри също да се адаптира решението за преходните мерки по отношение на качеството на суровото мляко в мандрите. На производителите в преход се разрешава да продължават да продават продукцията си на българския пазар, но няма да им се разрешава да пращат тези продукти в други страни членки, а същите продукти трябва да носят специфичен идентификационен знак. Сега положението в България е подобно на това в другите страни в Европейския съюз след присъединяването им, изтъкна Филип Тод.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg