ЕК: Диверсификацята да е приоритет за БГ-енергетиката

928
ЕК: Диверсификацята да е приоритет за БГ-енергетиката

Диверсификацията на енергийните доставки, особено на тези на природен газ, следва да бъде изведено като проритет. България трябва да работи за осигуряване на възможност за доставка на газ от страните от Западна Европа, заяви в презентацията си, озаглавена „Пакет за енергийна инфраструктура", Хрисула Аргириу от генерална дирекция „Енергетика" към Европейската комисия по време на Международната конференция „Ден на българската енергетика 2010".

Тя постави акцент върху развитието на енергийната инфраструктура като гаранция за стабилността на снабдяването. Като пример за важността на инфраструктурата тя посочи развитието на производството от възобновяеми източници на енергия. Към момента това развитие не е в синхрон с възможността за пренос на енергия към големите й консуматори.

Според Аргириу задълбочаването на трансграничното сътрудничество в региона на Югоизточна Европа е предпоставка и за по-бързото развитие на енергийната инфраструктура и диверсификацията, особено в газовия сектор.


Новите страни членки трябва да бъдат интегрирани включително и по отношение на енергийните ресурси и вътрешния пазар, а за това е необходима инфраструктура, заяви още госпожа Аргириу.

Според Европейската комисия енергийните регулатори в отделните страни нямат един и същ подход при прилагането на регулаторните рамки и при определянето на цените на енергията. А това дава лоши сигнали за инвеститорите, които имат нужда от сигурност и предвидимост по отношение на цените и инвестициите.

Регулаторите трябва да намерят баланс на интереси между този, който плаща като краен клиент и този, които инвестира. Налице е и политически дисбаланс по отношение на реализацията на някои енергийни проекти, което понякога води до тяхното забавяне, посочи в презентацията си Аргириу. Тя заяви и че електричеството в следващите години трябва да бъде пренасяно през по-интелигентни и автоматизирани мрежи. Затова през ноември 2010 г. ЕК ще публикува пакет от мерки за насърчаване развитието на по-модерна енергийна инфраструктура.

Участие в първата сесия на Ден на българската енергетика 2010 година взе и Иванка Диловска - председател на управителния съвет на Институт на енергиен мениджмънт (EMI). Институтът, който беше създаден наскоро, има амбицията да е генератор на независими анализи, да предоставя базата за свободна обмяна на мнения, да създава становища, на които може да се рачита, да подкрепя развитието и иновациите в енергийния сектор. Трансфер на ноу-хау на национално и световно равнище и партньорство с водещи институти по целия свят са сред приоритетите на EMI, обясни Диловска.

До края на 2010 година екипът на EMI ще се съсредоточи върху дискусиите по актуални за енергетиката теми, анализа на процесите в сектора, научни разработки, създаването на контакти с научни центрове, партньорства с институти, консултанти, енергийните дружества.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg