ЕК готова да ни съди заради НАТУРА 2000

360
ЕК готова да ни съди заради НАТУРА 2000

Европейската комисия изпрати на България първо писмено предупреждение за неуспешното прилагане на европейски екологични директиви, свързани с убежищата в дивата флора и фауна и запазването на дивите птици, предаде БНР.

Това означава, че страната ни има два месеца да отговори на официалното писмо на еврокомисията. Ако това не бъде направено или отговорът не е задоволителен, може да последва официална процедура срещу България пред Европейския съд.

Двете споменати директиви са основополагащи за европейската програма НАТУРА 2000, за която от комисията вече обявиха, че България не изпълнява очакванията.

В официално съобщение на ЕК, за изпратеното до България предупреждение, е цитиран еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, който заявява, че богатото разнообразие на България не бива да бъде излагано на риск и страната трябва своевременно и изцяло да прилага европейските директиви, свързани с опазването на природата.

Припомняме, от Министерството на околната среда и водите миналата седмица съобщиха, че предприемат действия да се ускори приемането на промени в Закона за биологичното разнообразие.

За да се съкрати процедурата промените бяха внесени в парламента от председателя на парламентарната комисия по околната среда Георги Божинов. В закона трябва да бъдат отразени и текстовете от директивите за опазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна и за опазване на дивите птици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg