ЕК има готовност да отмени решението си за еврофондовете

324
ЕК има готовност да отмени решението си за  еврофондовете

По повод приключилото неотдавна посещение на делегацията на Комисията за регионално развитие към Европейския парламент, водена от испанския депутат от ЕНП – ЕД Херардо Галеоте, е изпратено специално писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов от първия зам.-председател на Комисията Евгени Кирилов, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

В писмото се казва: “Представените материали за примери на добри практики в реализирането на проекти по предприсъединителни фондове, както и посетените по-късно обекти, осъществени с европейски средства, дадоха възможност на членовете на делегацията да добият обективна представа за хода на усвояване на европейските фондове в нашата страна.”.

По време на посещението си в България евродепутатите бяха запознати от министър Гагаузов и заместниците му Искра Михайлова, Димчо Михалевски и Савин Ковачев с напредъка на България по осъществяване на регионалната политика на Европейския съюз.

Според Херардо Галеоте “злоупотребата с фондовете не трябва да се генерализира”. Той смята, че “българското правителството и опозицията са решени да се борят с корупцията. Очакваме докладът на Комисията тази есен да вземе предвид подобренията в страната”.

Членовете на делегацията дадоха положителна оценка за посещението си в България, а Херардо Галеоте изрази надежда за положително развитие на въпросите по отпускане на средства от предприсъединителните фондове за страната ни.

Припомняме, че делегацията на Комисията по регионално развитие към ЕС беше на двудневно посещение в България от 30 септември до 2 октомври 2008 г. Тя посети обекти, субсидирани с пари от предприсъединителните програми на ЕС във Варна и Горна Оряховица, и проведе срещи с български официални лица.

Попитан дали посещението ще повлияе на доклада на ЕК през октомври, Херардо Галеоте каза, че Европейският парламент е контролен орган и главният му интерес е да гарантира служителите на ЕК да изпълняват своите задължения с максимална прецизност и акуратност.

По време на посещението Галеоте каза още, че възможностите за финансиране на проекти по структурните фондове са пет пъти по-големи от тези на предприсъединителните и България ще има реалната възможност да усвоява ежегодно 1 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg