ЕК: ИСПА агенцията на МОСВ отговаря на всички изисквания

338
ЕК: ИСПА агенцията на МОСВ отговаря на всички изисквания

ИСПА агенцията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговаря на всички изисквания да управлява самостоятелно средствата по предприсъединителната програма, потвърди в официално писмо Европейската комисия.

В писмото се посочва, че ЕК официално закрива одита, който започна в началото на 2007 г., съобщават още от пресцентъра на министерството През този период може да се каже, че ИСПА агенцията на МОСВ работи в условията на „валутен бард” и като отговори на строгите критерии, успя да спаси общо 17 проекта, за които в края на 2006 г. ЕК предупреди, че може да спре плащанията.

По този начин МОСВ ще реализира всичките 22 проекта, одобрени за финансиране през 2000 г. на обща стойност 507.8 мил. евро. От тях 19 са инвестиционни – за изграждане на депа и пречиствателни станции, а три – за техническа помощ.

Една голяма част от обектите вече са изградени, до края на 2008 г. ще бъдат подписани всички договори за строителство, които остават, сред които са за изграждане на регионален център за отпадъци в Кърджали, за 7 претоварни станции за отпадъци, за строителство и реконструкция на пречиствателни станции, сред които в Сливен, Варна, Кюстендил, Шумен.

Позицията на министър Джевдет Чакъров е, че МОСВ няма да допусне да бъде загубено нито едно евро от програмата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg