ЕК леко занижи прогнозата си за ръст на българската икономика

743
ЕК леко занижи прогнозата си за ръст на българската икономика

© Pixabay

3.8% ще бъде растежът на българската икономика за миналата година, а през настоящата 2018 г. може да се очаква ръст на брутният вътрешен продукт с 3.7%.

Това сочи зимната макроикономическа прогноза на Европейската комисия, която леко занижава очакванията, публикувани в есенното издание на прогнозата.

За сравнение, тогава ЕК прогнозираше 3.9% ръст на БВП през миналата година и 3.8% през настоящата.

За 2019 г. европейската институция очаква 3.5% ръст на българската икономика.

Според доклада, през 2017 г., освен принос за растежа, ще има вътрешното търсене, докато приносът на нетния износ ще бъде отрицателен в резултат на ускорен растеж на вноса, породен от по-високото потребление, и забавяне в износа след силния растеж през 2016 г.

Вътрешното търсене ще бъде основен двигател на растежа, докато нетният износ ще има положителен принос едва през 2019 г.

Очаква се през 2018 г. частното потребление да продължи да се повишава по линия на нарастването на заплатите, а усвояването на европейските средства – да подкрепя ръста на публичните инвестиции.

Инвестициите и частното потребление ще имат основен принос за растежа на БВП и през 2019 г.

ЕК повиши прогнозата си за растежа на българската икономикаАктуализараната есенна макроикономическа прогноза на ЕК почти напълно съвпада с очакванията на родното финансово ведомство

След отчетената положителна инфлация от 1.2 % през 2017 г., ЕК очаква средногодишната инфлация в България постепенно да се ускори до 1.4% през 2018 г. и 1.5% през 2019 г.

Като основен фактор за това е посочено поскъпването на петрола на международните пазари, поради което ще продължи и повишаването на цените на енергийните стоки, макар и с по-бавен темп.

Базисната инфлация също се очаква да нарасне под влияние на по-силното частно потребление, подкрепено от нарастването на разполагаемия доход на домакинствата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg