ЕК: На България няма да се налагат предпазни клаузи заради земеделието

354
ЕК: На България няма да се налагат предпазни клаузи заради земеделието

На България няма да се налага предпазна клауза заради земеделието, стана известно от днешното редовно седмично заседание на Европейската комисия.

Една от точките в дневния ред бе за възможностите на България и Румъния да усвояват и контролират използването на преките помощи на Европейския съюз за двете страни. По тази точка пред комисарите докладва Мариан Фишер Боел, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони.

Според близки до Европейската комисия източници Мариан Фишер Боел е заявила пред комисарите, че в България е постигнат значителен напредък в изграждането на административен капацитет и контролни органи във връзка с получаваните преки помощи за развитие на селското стопанство. Такъв бил изводът на проверка на Европейската комисия у нас, състояла се от 1 до 5 октомври.

При това положение срещу страната ни да бъдат предприемани никакви наказателни мерки. Възможна такава мярка, споменавана напоследък в български медии, бе налагане на "предпазна клауза".

Това щеше да означава орязване на една четвърт от средствата, отпускани годишно във вид на преки земеделски помощи от Европейския съюз на България, или около 50 милиона евро, тъй като цялата сума възлиза на 200 милиона и 300 хиляди евро.

В същото време Мариан Фишер Боел е предложила на Румъния да бъде наложена предпазна клауза". Оценката в нейната служба била, че в тази страна почти нищо не е свършено, за да има убеждение в Европейския съюз, че отпусканите от съюза средства в подкрепа на румънското земеделие ще се харчат добре и по предназначение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg