ЕК настоява за 20-процентно увеличение на парниковите ни емисии

353
ЕК настоява за 20-процентно увеличение на парниковите ни емисии

Очаква се до края на месеца Европейската комисия да обяви мащабен план, позволяващ на най-бедните страни членки, като България и Румъния, да не намаляват и дори да увеличат парниковите си емисии с 20 процента спрямо 2005 година. Това съобщава електронното издание actualites-news-environnement.com, което се позовава на представители на Европейския съюз.

Според тези източници 15-те по-стари членки на ЕС ще могат по този начин да си разпределят допълнителни квоти за вредни емисии от въглероден двуокис, но придържайки се до целта за намаляване на парниковите газове с 20 на сто до 2020 година спрямо нивата от 1990 година. Националните квоти ще бъдат определяни според БВП на човек от населението.

Предложението, което може да претърпи промени до обявяването му на 23 януари, предвижда най-богатите страни членки да намалят емисиите от въглероден двуокис с над 20 процента, в сравнение с нивата от 2005 година.

Източниците от Брюксел посочиха, че България и Румъния ще могат да увеличат най-много емисиите от въглероден двуокис, тъй като имат най-голямо закъснение в икономическото си развитие.

Люксембург и Ирландия са сред страните, които ще трябва да намалят най-много емисиите от въглероден двуокис.

Представител на ЕС уточни, че 2005 година е била избрана за референция, тъй като е единствената, за която ЕС има пълни данни за въглеродните емисии на инсталациите, обхванати от Търговската структура за емисиите на въглероден диоксид (ТСЕВД - European Union Emissions Trading System).

Половината от намалението на общия обем емисии от въглероден двуокис ще бъде осъществено чрез секторите, обхванати от ТСЕВД, включващи производството на електроенергия, рафинериите и тежката промишленост, докато другата половина ще бъде реализирана чрез използване на възобновяеми източници на енергия, в транспортния и строителния сектор.

Европейската комисия предлага половината от увеличения с 11.5 на сто обем на възобновяемите енергии да бъде разделена поравно между страните членки, а другата половина да се разпредели според БВП, за да може най-бедните страни да не бъдат най-ощетени.

Швеция, която вече произвежда 40 процента от електроенергията си от възобновяеми източници, е на мнение, че това разпределение не е справедливо за нея, тъй като страната полага големи усилия в това отношение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg