ЕК не одобри принципа „един фармацевт – една аптека“

924
ЕК не одобри принципа „един фармацевт – една аптека“

На 5 юни Европейската комисия е изпратила официално писмо до българското правителство, в което се казва, че изискването само магистър-фармацевти да могат да откриват и притежават аптеки противоречи на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Комисията дава двумесечен срок за отговор на правителството, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БНР. По думите му в България има недостиг на фармацевти и в малките населени места работят аптеки, в които няма магистър-фармацевти, а това противоречи на Закона за лекарствата в хуманната медицина.

Припомняме, че на 8 май правителството одобри промени в закона, с които се предлага да падне забраната само фармацевти да могат да откриват аптеки.

Промените дават право на всяко физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателство на държава членка на ЕС или на друга държава страна по Споразумението за ЕИП, да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, ако е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър по фармация, а в предвидените от закона случаи – и с помощник-фармацевт.

Законопроектът синхронизира българското с европейското законодателство и отразява настъпилите промени в европейската регулация на лекарствените продукти, посочиха тогава от Министерски съвет.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg