ЕК ни дава 50 млн. евро за затваряне на блокове 1-4 в АЕЦ "Козлодуй"

391
ЕК ни дава 50 млн. евро за затваряне на блокове 1-4 в АЕЦ

Европейската комисия предоставя безвъзмездно 50 млн. евро на България за осъществяване на дейности, свързани с извеждането от експлоатация на блокове 1-4 в АЕЦ "Козлодуй", съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

Това се предвижда в одобрения проект на финансово споразумение между правителството и ЕК по "Специална програма ФАР за 2006 г. за подкрепа на извеждането от експлоатация на блокове в ядрената електроцентрала и последващи мерки в енергийния сектор в България".

Средствата ще бъдат използвани за осъществяване на дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на блоковете, в съответствие със западноевропейските подходи при затваряне на реактори; за осъществяване на мерки за преструктуриране,
обновяване и модернизация на секторите за производство, пренос и преразпределение на енергия, както и за подобряване на енергийната ефективност.

Мерките са резултат от взетото решение за извеждане от експлоатация на блоковете, се посочва в съобщението. Предоставеното финансиране ще се разходва в съответствие с
рамковото споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно дейностите на Международен фонд "Козлодуй" за подпомагане извеждането от експлоатация на ядрени мощности в България от 2001 г. Оперативното управление ще се осъществява след съгласуване между банката и Министерството на икономиката и енергетиката.

Министерският съвет е упълномощил заместник-министъра на финансите Любомир Дацов да подпише финансовото споразумение, в качеството му на национален координатор на помощта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...