ЕК ни предупреди за доклада за възобновяемите енергийни източници

471
ЕК ни предупреди за доклада за възобновяемите енергийни източници

В Министерство на икономиката и енергетиката е получено писмо от Европейската комисия във връзка с изискванията на Директива 2001/77/ЕО относно насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на вътрешния електроенергиен пазар. Директивата изисква от държавите членки да представят не по-късно от 27 октомври 2007 г. доклад, който включва анализ на постигнатия успех при осъществяването на националните цели. В писмото се посочва, че ЕК не е получила доклада на България за производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и се дава срок от два месеца за получаването на доклада, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

Съгласно чл. 3, ал. 3 от Директива 2001/77/ЕС на Европейския парламент и Съвета от 27 септември 2001 г. за насърчаване производството на електроенергия от ВЕИ във вътрешния пазар на електроенергия, страните членки трябва да публикуват от 27 октомври 2003 г. насам и на всеки две години след това доклади с анализ по напредъка на изпълнението на националните указателни цели, отчитащи специално климатичните фактори, които вероятно биха повлияли на постигането на тези цели, докладите да посочат и до каква степен предприетите мерки съответстват на националните задължения по промените в климата.

Докладът на българската страна е готов и ще бъде изпратен до 10 дни на Европейската комисия, заедно с информация за причините за закъснението. За целите на този доклад е необходимо събирането, обработването и анализирането на големи масиви от информация за: разполагаемите ресурси на ВЕИ, алтернативни енергийни източници (АЕИ) и биогорива, възможния за използване технически потенциал, производителите на енергия от ВЕИ и АЕИ и на биогорива, инициирани и в етап на реализация проекти за оползотворяване на ВЕИ, АЕИ и производство на биогорива.

За да бъде дадена точна, пълна и реална информацията по напредъка на изпълнението на националните указателни цели, беше необходимо набирането на данни за произведената електрическа енергия от ВЕИ. С цел разработването на необходимия анализ за нуждите на доклада, бяха необходими съответните данни, които Националният статистически институт представи през март тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg