ЕК няма да задвижи засега процедура за бюджетния ни дефицит

843
ЕК няма да задвижи засега процедура за бюджетния ни дефицит

Европейската комисия няма да задвижи днес процедурата срещу България за прекомерен дефицит в държавния бюджет, заяви Амадеу Алтафадж, говорител на комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Според него институцията очаква нови данни за макроикономическото състояние на българската икономика. След като ги проучи, комисията ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на Европейския съюз за задействане на процедурата срещу България.

Уточнението бе направено във връзка с доклад за състоянието на държавните финанси в Европейския валутен съюз. За България в доклада се отбелязва, че Европейската комисия е била уведомена от българското правителство през април т.г. за дефицит от 3.9 на сто от Брутния вътрешен продукт. През май комисията е преценила, че този дефицит е необичаен, предизвикан е от икономическата криза и е временен.

В пролетните икономически прогнози на ЕК се посочваше, че общият държавен дефицит в България ще спадне под 3 на сто от БВП през 2010 г., тъй като най-тежката част от кризата е преминала, а и ще дадат резултат взетите мерки за финансова консолидация. Въпреки това размерът на дефицита не се прецени като близък до референтната стойност от 3 на сто от БВП и ЕК заключи, че може да започне процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, се изтъква в доклада.

Освен това бе съобщено, че днес институцията ще вземе решение срещу страната ни да започне процедура за прекомерен държавен дефицит, ще внесе решението в Съвета на ЕС и очаква съветът да се произнесе на 13 юли.

Помолен за разяснения, Амадеу Алтафадж заяви, че посочените срокове са неверни, че сега ЕК очаква нови данни за икономическото състояние на България и едва след като ги проучи, ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на ЕС за задействане на процедурата срещу България.

Естествено, при това положение няма как да се каже кога Съветът на ЕС може да се произнесе по решение на Европейската комисия за започване на процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, изтъкна той.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg