ЕК одобри 3 идеи на наш евродепутат за енергийната ефективност

416
ЕК одобри 3 идеи на наш евродепутат за енергийната ефективност

Eвродепутатът проф. Владко Панайотов е вписал три промени в плана за действие за енергийна ефективност, внесен от Европейската комисия. Това съобщиха на БТА от пресцентъра на ДПС.

Комисията по околната среда в Европейския парламент е одобрила предложенията на българския представител да се насърчават стратегическите споразумения между ключови партньори и международни организации, за да се развиват високо ефективни енергийни технологии. Другите две идеи на Панайотов, които са били приети, стимулират по-практична данъчна политика с такъв инструмент, какъвто е т. нар. бял сертификат, информират от ДПС.

Като "докладчик в сянка" по плана на ЕК проф. Владко Панайотов е настоял за интегриран подход на националните енергийни планове. "Има огромни разлики както в изразходването на промишлена енергия, така и в емисиите с вредни замърсявания във въздуха, когато различни европейски държави произвеждат сходни продукти, а това е широк потенциал за по-добра ефективност", е посочил той.

Според Панайотов страните-членки първо трябва да възприемат стимулите на т. нар. зелено данъчно законодателство и те трябва да влязат в сила на правителствено равнище. По-строги мерки трябва да се прилагат и към движението на тежкотоварните камиони и корабите.

Според изследвания, ако се понижи консумацията на дизелово гориво, ще намалеят рязко и количествата вредни замърсители във въздуха - като въглероден окис, въглероден двуокис, групата азотни окиси и фините метални частици прах във въздуха, е посочил евродепутатът.

Комисията по околната среда в ЕП е гласувала и доклада на немския либерал Холгер Крамер за качеството на въздуха и за по-чиста атмосфера над Европа. Евродепутатите настояват за по-амбициозни цели и критерии, както и за по-гъвкаво законодателство, което да позволи на страните-членки да приспособят производството си към стриктните стандарти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg