ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

1083
ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел подписа решението за одобрение на българската Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и продоволствието.

След проведеното на 19 декември 2007 г. заседание на Комитета за развитие на селските райони към ЕК, на което беше обсъдена и одобрена единодушно Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., на 19 февруари е подписано и официалното Решение на Комисията - № C(2008) 755, за одобрение на програмата.

До няколко дни се очаква ЕК да направи и първото авансово плащане, в съответствие с условията на Регламент (ЕС) 1290/2005 г.

Програмата за развитие на селските райони разполага с 6 пъти по-голям бюджет от този на предприсъединителната програма САПАРД.

Предвидените за усвояване средства за целия период възлизат на 3 млрд. и 242 млн. евро, от които 2 млрд. и 609 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 633 млн. евро средства от държавния бюджет.

Програмата ще се прилага на цялата територия на България, но географският обхват на мерките е различен в зависимост, както от стратегическите приоритети и целите, които следва да се постигнат в края на програмния период, така и от разграничението с Оперативните програми по Структурните фондове с оглед избягване на двойно финансиране.

За всяка от мерките от програмата се изготвят подробни наредби, които ще бъдат публикувани в „Държавен вестник“. В помощ на потенциалните кандидати се разработват и ръководства /помагала/ за кандидатстване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg