ЕК определи бюджетното състояние на страната ни като стабилно

348
ЕК определи бюджетното състояние на страната ни като стабилно

Европейската комисия определя бюджетното състояние на България като стабилно, съобщиха от Представителството на комисията в София, цитирани от БТА.

В същото време България e насърчавана да постигне по-висок излишък от планирания засега за 2007 г. и да поддържа достатъчен бюджетен излишък през следващите години в подкрепа на макроикономическата стабилност и на намаляването на външните дисбаланси.

Заключенията на комисията са направени след оценка на конвергентните програми на България, Румъния и Латвия. От представителството на ЕК в София припомнят, че България представи първата си конвергентна програма, която обхваща периода 2006- 2009 г. година, на 5 януари 2007 година. Според оценката на ЕК бюджетният резултат през 2007 г. би могъл да бъде по-висок от заложения в програмата, а рисковете в бюджетните прогнози за 2008 г. и 2009 г. изглеждат като цяло балансирани.

В същото време обаче вижданията за данъчната политика, представени в програмата, могат да се окажат проциклични за 2007 г., което не би съответствало на Пакта за стабилност и растеж. Според ЕК като цяло средносрочното бюджетно състояние е добро, но планираното намаляване на бюджетния излишък при добрите икономически условия през 2007 г. би означавало проциклична бюджетна визия и увеличава съществуващите външни дисбаланси.

Следователно, посочва комисията в становището си, Съветът трябва да прикани България да постигне по-висок от планирания бюджетен излишък през 2007 г. и да продължи да поддържа добри позиции, за да подкрепи макроикономическата стабилност и да ограничи високия външен дефицит; да подобри допълнително ефективността на публичните разходи особено чрез реформа на системата на здравеопазването.

Комисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния е отбелязал на пресконференция днес в Брюксел своето безпокойство, че оценяваните страни предвиждат разхлабване на данъчните политики през 2007 г., в период на благоприятен икономически растеж, което не съответства на целта да се водят благоразумни данъчни политики и да се осигури устойчиво сближаване, включително чрез намаляване на външния дисбаланс и контролиране на инфлацията.

България е насърчавана да поддържа доброто си бюджетно състояние, а Румъния да се стреми към по-амбициозен път към бюджетна консолидация, е казал Алмуния, цитиран в съобщението. Според еврокомисаря Латвия има устойчиви финанси в дългосрочен план, но трябва внимателно да избягва проциклични политики, за може да се справи с нарастващите неравновесия в своята икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg