ЕК отложи делото за тел. 112 с 3 месеца

339
ЕК отложи делото за тел. 112 с 3 месеца

Колежът на Европейската комисия взе решение да удължи с три месеца срока за внасяне на делото в съда на европейските общности за тел. 112.,съобщиха от пресслужбата на представителството на България в ЕС.

Министерството на извънредните ситуации стартира в началото на 2008 г. изграждането на центровете от Националната система за спешни повиквания с единния европейски номер. В момента услугата има покритие на 66.68 % от територията на Република България, осигурявано от функциониращите Районни центрове в София, Русе, Монтана и Бургас.

До края на септември 2008 г. предстои стартиране на центровете в Кърджали и Варна, с което от 30.09.2008 г. Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер - 112 ще функционира на територията на цялата страна. По този начин ще бъдат изпълнени изискванията на Брюксел, заложени в Директивата за универсалната услуга и ще отпадне основанието за завеждане на дело пред Съда на ЕО.

Министерството на извънредните ситуации реално успя да изгради центровете за 9 месеца – един изключително кратък срок за финализирането на такава сложна и високотехнологична система. Благодарение на този факт, както и поради ефективната комуникация между администрацията на Министерството и ЕК беше постигнато това благоприятно за страната ни решение, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.

През последните месеци ЕК беше периодично информирана за етапите на изграждане на националната система, както и че към момента услугата 112 има близо 70% национално покритие, осигурявано от функциониращите четири районни центъра на спешната линия в София, Русе, Монтана и Бургас.

 От българска страна беше категорично заявено, че от 30.09.2008 г. Националната система за спешни повиквания с Eдинен европейски номер 112 ще функционира на територията на цялата страна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...