ЕК подобри прогнозата си за България

1242
ЕК подобри прогнозата си за България

Европейската комисия предвижда за България умерено икономическо възстановяване на фона на продължаваща фискална консолидация и замразени заплати и пенсии. Заключенията са от представената днес в Брюксел пролетна икономическа прогноза, в която са заложени по-оптимистични очаквания за страната ни в сравнение с есента на миналата година.

Плавният ръст, отбелязан от българската икономика в края на 2010 година, ще продължи и ще достигне 2.8 на сто през тази и 3.7 на сто през следващата година, гласи прогнозата за България. Според нея през втората половина на 2011 ще започне и лек спад на безработицата и догодина тя ще е 8.5 на сто.

Още през тази година страната ни ще свали бюджетния си дефицит до 2.7 процента от БВП, догодина той ще е вече 1.6 на сто. В тази част прогнозата за България е подобрена спрямо тази от миналата есен, където бяха заложени малко по-високи нива.

Европейската комисия очаква още заплатите в обществения сектор, както и пенсиите, да останат замразени, а инфлацията и цените на основните храни и суровини - високи.

Прогнозата предвижда забавените ефекти от кризата да продължат да потискат както инвестициите, така и вътрешното потребление, от което до голяма степен ще зависи ръстът на икономиката ни.

Трудовият пазар в България е определен като зле функциониращ, а като основно предизвикателство е посочена заетостта при младите и ниско квалифицираните.

За изпълнението на Бюджет 2011 Еврокомисията допуска приятни изненади, ако се запази постигнатата напоследък по-добра събираемост на приходи.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg