ЕК подобри прогнозата си за България

1298
ЕК подобри прогнозата си за България

Европейската комисия предвижда за България умерено икономическо възстановяване на фона на продължаваща фискална консолидация и замразени заплати и пенсии. Заключенията са от представената днес в Брюксел пролетна икономическа прогноза, в която са заложени по-оптимистични очаквания за страната ни в сравнение с есента на миналата година.

Плавният ръст, отбелязан от българската икономика в края на 2010 година, ще продължи и ще достигне 2.8 на сто през тази и 3.7 на сто през следващата година, гласи прогнозата за България. Според нея през втората половина на 2011 ще започне и лек спад на безработицата и догодина тя ще е 8.5 на сто.

Още през тази година страната ни ще свали бюджетния си дефицит до 2.7 процента от БВП, догодина той ще е вече 1.6 на сто. В тази част прогнозата за България е подобрена спрямо тази от миналата есен, където бяха заложени малко по-високи нива.

Европейската комисия очаква още заплатите в обществения сектор, както и пенсиите, да останат замразени, а инфлацията и цените на основните храни и суровини - високи.

Прогнозата предвижда забавените ефекти от кризата да продължат да потискат както инвестициите, така и вътрешното потребление, от което до голяма степен ще зависи ръстът на икономиката ни.

Трудовият пазар в България е определен като зле функциониращ, а като основно предизвикателство е посочена заетостта при младите и ниско квалифицираните.

За изпълнението на Бюджет 2011 Еврокомисията допуска приятни изненади, ако се запази постигнатата напоследък по-добра събираемост на приходи.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...