ЕК потвърди, че оценява териториалните планове. Протестите продължават

877
ЕК потвърди, че оценява териториалните планове. Протестите продължават

© Getty Images

Европейската комисия потвърди днес, че е получила от България плановете, свързани със справедливия преход към чиста икономика. Говорител на комисията уточни, че те са получени на 30 септември и че в срок до четири месеца може да се очаква оценка на българските предложения, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.
 
В първите два месеца комисията може да представи бележки, а в следващите два - да реши дали одобрява направените предложения, поясни говорителят на ЕК.
 
„Ще преценим доколко плановете съдържат всичко необходимо, очертаните цели и начините, които се предвиждат за подкрепа на засегнатите региони, преминаващи към по-чиста икономика. На тази основа ще преценим дали да одобрим плановете. Не мога да кажа какви суми са предвидени за отделните дейности, залегнали в плана“, добави говорителят.
 
В съобщение на ЕК се отбелязва, че искането на България за промени се основава на необходимостта да се вземе предвид намаляването на максималната разпределена безвъзмездна помощ по механизма за възстановяване и устойчивост на икономиката от пандемията от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Комисията отбелязва, че намаляването на сумата бе свързано с по-добрия икономически резултат на България през 2020 г. и 2021 г. от първоначално предвидения.
 
Предложеното от България изменение на плана засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Някои от тези инвестиции са намалени, например свързаните с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на ток от възобновяеми източници и обновяването на болници. От плана са премахнати три инвестиции в подкрепа на цифровизацията на дружеството "Български пощи", изграждането на транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението и ефективното използване на водите.
 
Ако ЕК прецени, ще предложи измененията в плана за одобрение от Съвета на ЕС. Държавите от ЕС ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на комисията, се уточнява в съобщението.

Денков призова за съгласие, синдикатите не откликнаха на поканата за среща Премиерът да заповяда на протеста и даде предложенията си, каза президентът на КТ „Подкрепа“

По-рано днес правителството публикува финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Област Стара Загора е определена като най-засегната от прехода, тъй като четирите въглищни топлоелектрически (ТЕЦ) и мини са разположени на територията на областта. По отношение на потенциално засегнатите работни места, област Стара Загора също се очертава като най-засегната. Водещата позиция на област Стара Загора по брутната добавена стойност се дължи на енергийния комплекс "Марица Изток", което показва структурната роля на въгледобивната промишленост в икономиката на областта, се посочва в публикуваните текстове.
 
Област Кюстендил е най-уязвима от гледна точка на социално-икономически и демографски тенденции, тъй като процесът на постепенно преустановяване на добива на въглища и производството на електрическа енергия от въглища може да се проследи до последните две десетилетия. Междувременно не се планират нови работни места и икономически дейности. В област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил. Предвижда се обаче справедливият преход към неутрална по отношение на климата икономика да обхване цялата територия на област Кюстендил с фокус върху въгледобивния и енергийния сектори.
 
Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места е разнообразно на общинско ниво в област Кюстендил – най-висока е концентрацията на засегнатите работни места в общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил, докато останалите общини в областта са засегнати в по-малка степен.
 
Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места на общинско ниво в област Перник е съсредоточено в община Перник, а другата засегната община в областта по отношение на схемата за търговия с емисии (СТЕ) е Радомир, според териториалните планове.
 
Пълния текст на териториалните планове за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил е публикуван на интернет страницата на Министерството на енергетиката.
 
Продължават протестите на миньори и енергетици, има блокади по автомагистралите „Тракия“ и „Струма“
 
Недоволните пробиха полицейската блокада край автомагистрала "Струма" и излязоха на пътя. От рано сутринта днес полиция и жандармерия се опитваше до осуети опитите на недоволни работници и синдикалисти да блокират автомагистралата, предаде по-рано БТА.
 
Още сутринта, край ТЕЦ "Бобов дол", протестното шествие беше спряно от полиция, а протестиращите бяха заставени да оставят автомобилите си. 
 
Шествието продължи с патриотични песни пеша до разклона за автомагистрала "Струма", преди Дупница. Синдикалисти и полицаи опитаха да преговарят, но опитите останаха неуспешни. Стигна се до напрежение, а протестиращите пробиха полицейската блокада. Около 200 са протестиращите енергетици и миньори.
 
Служители на ТЕЦ-Сливен блокираха за кратко входна артерия на града в знак на подкрепа към протеста на колегите си миньори и енергетици. Пред сградата на "Топлофикация" се събраха всички, които не са на смяна в предприятието, където работят близо 300 души. Дружеството използва като гориво въглища основно от басейна "Марица Изток".
 
"Солидарни сме с колегите, които са на барикадата вече четвърто денонощие", каза пред БТА председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Дочо Дочев и допълни, че са в протестна готовност. Общо 260 са членовете на синдиката в ТЕЦ-Сливен.
 
"Ако ни затворят, оставаме без препитание, всички учреждения остават без парно, ще бъдат засегнати всички граждани с увеличаване на цените", каза Иван Стойков, който работи в местната топлофикация от седем години.
 
Протестиращите очакват и подкрепа от гражданите на Сливен, защото затварянето на "Топлофикация" ще се отрази пряко на живота им. "Затварянето би довело до екологична катастрофа в града и спиране на отоплението на 15 000 битови абонати, на почти всички болници, училища и детски градини", каза Костов.
 
Утре в 13:30 часа протестиращите от ТЕЦ-Сливен ще блокират Подбалканския път в района на кръговото движение край сливенското село Тополчане.
 
Остават затворени автомагистрала “Тракия" при Стара Загора и Прохода на Републиката, по данни на МВР към 11:00 часа, съобщиха от ведомството.
 
Блокирано е и движението на АМ "Струма" при км 59+190 в двете посоки София-Благоевград, след като протестиращи са преодолели кордона от полицейски сили. Трафикът се отклонява по предвидения обходен маршрут по пътя София - Благоевград през Дупница, съобщиха и от МВР. 
 
Затруднено е движението на път ІІ-62 (Дупница - Кюстендил) в двете посоки. Обходният маршрут е през път І-6 (София - Радомир - Кюстендил). На място са екипи на "Пътна полиция".
 
Ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас. 

КТ "Подкрепа" информира за исканията на протестиращите миньори и енергетици

Шест са исканията на протестиращите миньори и енергетици, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа". Първото от тях е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.
 
Друго искане е за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г.
 
Протестиращите, според КТ "Подкрепа", искат и веднага да се започне изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.
 
Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност е друго искане. Настоява се още за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове (ТП) на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Шестото искане е за "категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони". 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg