ЕК праща доклада си по-рано заради националния празник на Белгия

522
ЕК праща доклада си по-рано заради националния празник на Белгия

Докладите на Европейската комисия за България и Румъния, готвени според изискванията на механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието, трябва да са готови до идния петък, 18 юли, заяви много добре информиран източник от европейските институции за БТА.

Същия този ден се очаквало докладите да бъдат внесени в канцелариите на европейските комисари. Обикновено подобни документи се разглеждат от ръководителите на канцеларии, които посочват дали има евентуални забележки или добавки и подготвят мнение за съответния комисар. Ако има забележки или добавки, те се обсъждат, приемат се или отхвърлят от комисарите.

При всяко положение документи от типа на предстоящите доклади за България и Румъния се представят в окончателен вид само след като са получили одобрение от всички комисари, включително и от председателя на Европейската комисия. Засега се планира официалното им разгласяване да стане на 23 юли по време на редовния обеден брифинг за акредитирани към Европейската комисия журналисти.

Този ден сутринта има заседание на Европейската комисия с участието на всички комисари, което трябва да е последното преди да излязат в лятна ваканция.

Според източника изпращането на докладите по канцелариите на комисарите ще стане в петък, 18 юли, тъй като на 21 юли е националният празник на Белгия и това може да засегне в някаква степен работата на европейските институции, основните от които са разположени в белгийската столица Брюксел.

Междувременно депутатът от ДСБ Евгени Чачев заяви за БНТ, че предварителният доклад на ЕК е получен в Министерския съвет в петък. Новината потвърдиха Олимпи Кътев от НДСВ и Захари Георгиев от Коалиция за България. Според Чачев докладът съдържа констатации за тежки нарушения при усвояването на средствата от еврофондовете. Написаното в доклада е тест за членството на България в ЕС, заяви Чачев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg