ЕК предлага да се създаде Харта за правата на потребителите на енергия

353
Броени дни след обявеното либерализиране на енергийния пазар в Европейския съюз Европейската комисия предложи да бъде приета Харта за правата на потребителите на енергия.

В предложението, които бе представено днес съвместно от еврокомисария Меглена Кунева, отговаряща за защитата на правата на потребителите, и еврокомисаря Андрис Пиебалгс, отговарящ за енергетиката, се очертават правата на европейските потребители на електричество и газ във всички сегменти, свързани с доставките до потребителите - договори, информация, цени, уреждане на спорове, защита срещу нечестни търговски практики.

Европейските потребители очакват от Европейския съюз не само да им осигурява постоянни, сигурни и на добри цени източници на енергия. Те очакват също да бъдат защитени още по-добре техните права в момент, когато енергийните пазари се отварят за по-широк избор, заяви Андрис Пиебалгс.

Отварянето на енергийните пазари е предизвикателство, но и създаване на по-добри възможности за избор от европейските потребители. Само когато успеем да създадем прозрачен и ефективен пазар, в който правата на потребителите са напълно запазени, и в който добре информирани потребители използват информацията, за да направят избор сред различни варианти, тогава можем да кажем, че сме си свършили работата, посочи Меглена Кунева.

В отговор на въпрос на БТА Андрис Пиебалгс каза, че в случай на нарушаване на правата, които ще залегнат в Хартата за правата на потребителите на енергия след приемането й, срещу виновните могат да бъдат открити съдебни процедури за "неизпълнение на законодателството" на Европейския съюз.

Меглена Кунева допълни, че в Европейския съюз има, а скоро ще бъдат приети и нови директиви, които заедно с Хартата за правата на потребителите на енергия ще дадат възможност на потребителите в Европейския съюз да се борят за правата си по най-различни начини.

Това са директивите за "нечестната търговска практика", "нечестните договорни условия", както действащата директива, позволяваща на страните в Европейския съюз да създават органи, които да предприемат различни мерки срещу нарушителите на правата на потребителите. Трябва да се борим за правата на потребителите и да ги отстояваме, изтъкна Меглена Кунева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg