ЕК представи междинен доклад за напредъка на България

822
ЕК представи междинен доклад за напредъка на България

ЕК представи междинния доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Той отчита трайния ангажимент на България да изпълни своята стратегия за съдебна реформа посредством подробен план за действие. По-специално в доклада се разглеждат следните значими промени, настъпили през последните шест месеца:

В областта на съдебната реформа

България прие важни изменения в Закона за съдебната власт. С тези изменения се обезпечава правното основание за засилване на отчетността и управленските правомощия на Висшия съдебен съвет и за усъвършенстване на системата за назначаване, професионално обучение, атестиране и повишаване в длъжност в съдебната система.

През този период Висшият съдебен съвет постигна по-добри резултати в дисциплинарната сфера, но в случая на важно решение за назначаване не съумя да демонстрира необходимата ангажираност за гарантиране на отчетност и прозрачност.

По отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност

България реши да създаде специализиран съд и прокуратура за дела, свързани с организираната престъпност. Продължи структурната реформа на митниците и бе даден ход на амбициозен проект за борба с корупцията. България също така прие изменения, за да подобри законодателството за конфликт на интереси.

През този период нарасна броят на издадените присъди по дела за корупция по високите етажи, но бяха произнесени и редица оправдателни присъди по някои емблематични дела за корупция по високите етажи, конфликт на интереси, измами и организирана престъпност.

За да се запази реформаторският устрем, в доклада се препоръчва България да продължи осъществяването на задълбочена реформа на съдебната система и на полицията.

В този контекст България следва да предприеме стъпки за по-нататъшно усъвършенстване на съдебната практика и на начина, по който са структурирани, управлявани и си сътрудничат съдебната власт, полицията и другите следствени органи.

В доклада също така се препоръчва до следващата оценка на Комисията през лятото на 2011 г. България да се съсредоточи върху приемането на ефективен закон за отнемане на имущество от незаконна дейност, създаването на орган, натоварен с установяването и санкционирането на конфликти на интереси, както и постигането на резултати в дела за корупция и в борбата с организираната престъпност.

Комисията ще продължи да подкрепя България в усилията на страната за реформа и до лятото на тази година ще представи следващата си подробна оценка на напредъка.

В рамките на Механизма за сътрудничество и проверка за България бяха зададени следните показатели:

1. Приемане на изменения в Конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.

2. Гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко върху досъдебната фаза.

3. Продължаване на реформата на съдебната власт с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

4. Провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище и докладване за тях. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.

5. Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

6. Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди в тези области.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg