ЕК прие зоните по Натура 2000

458
ЕК прие зоните по Натура 2000

Европейската комисия приема представените от България зони за местообитанията, които ще станат част от Натура 2000. Това стана на състоялия се в Румъния биогеографски семинар, на който представители на България, Румъния и ЕК – Главна дирекция „Околна среда” и Европейския тематичен център по биологично разнообразие, обсъдиха зоните за местообитанията в двете страни, които ще бъдат включени в европейската екологична мрежа.

ЕК, като цяло, приема, че определените от България зони за местообитанията, при сегашните граници и обхват, ще опазят приоритетните видове от значение за общността, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

При обсъждане на въпроса за Рила-буфер, като част от така наречения алпийски регион, мнението на европейските експерти е било, че няма необходимост да се добавят нови места за опазване на вълка – един от видовете, обитаващи тази зона. Засега не се искат допълнителни места и за друг вид от тази зона – кафявата мечка, но ЕК е поискала допълнителна научна информация.

При обсъждането на алпийските и континентални региони европейските експерти са изразили мнение за необходимост от корекции на местообитанията на някои видове риби и насекоми. По тези въпроси България ще представи допълнителна научна информация и оттук нататък, в двустранни разговори с компетентните европейски институции, ще бъдат договорени корекциите.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg