ЕК призова България да води „строга" фискална политика

1404
ЕК призова България да води „строга

Европейската комисия призова България да води "строга" фискална политика, а не да разчита на "малко по-изгодните предположения за икономически растеж и събираемост на приходите", информира Bloomberg.

България приключи 2009 г. с бюджетен дефицит в размер на 1.9% от БВП и се стреми към балансиран бюджет през тази година, се казва в оценката на ЕК на тригодишния фискален план на страната. България планира да се присъедини към валутния механизъм ERM 2 през тази година.

"Приканваме България да продължи да води строга фискална политика, както и да проведе планираните структурни реформи," казват от комисията.

Българското правителство предвижда 0.3% икономически растеж през тази година, след свиване на икономиката с 5.1% през миналата година. Правителството натрупа 500 млн. лева дефицит за януари и прогнозира, че той ще нарасне през февруари и март, тъй като държавата извършва неуредените плащания по инфраструктурни проекти и други публични поръчки.

Правителството планира да продаде оставащите миноритарни дялове на държавата в 55 бивши държавни компании през Българска фондова борса в опит да увеличи приходите. Обсъждат се и варианти за промени в социалната сфера по отношение на държавните служители и пенсионерите с цел намаляването на дефицита.

Международният валутен фонд прогнозира на 1 март, че бюджетният дефицит на страната ще достигне 1.8% от БВП тази година и призова правителството да направи реформи в администрацията, както и на тромавото здравеопазване и образование, за да намали разходите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg