ЕК прогнозира рязко икономическо забавяне в България

665
ЕК прогнозира рязко икономическо забавяне в България

Очаква се рязко икономическо забавяне в България, посочи Европейската комисия, която представи днес тазгодишните си пролетни икономически прогнози за страните в Европейския съюз. Прогнозите бяха представени от комисаря за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

След началото на 2009 г. икономическите очаквания и индикаторите за доверие в страната се влошиха още повече заедно с развитието на световната икономическа криза. Това, съчетано с намаляващото промишлено производство и продажбите на дребно, сочи към предстоящо рязко икономическо забавяне, се казва в прогнозите.

За първи път след 1997 г. се прогнозира спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с около 1.5 на сто през 2009 г. и стагнация през следващата. Поради очакван спад на притока от преки чуждестранни инвестиции и по-умерения растеж на кредитите, инвестициите би трябвало да намалеят съществено през 2009 г. и да се свият още през 2010 г.


Планираният съществен спад на растежа на заплатите и нарастващата безработица би трябвало да се отразят върху доходите. Заедно с по-строгите условия за получаване на кредити, това води до очаквания за съществено намаляване на потреблението, се посочва в прогнозите.

Като цяло несигурността около кратко- и средносрочните икономически перспективи на България остава необичайно висока. Това се дължи на постепенната загуба на мощност при основните двигатели на икономическия растеж и на съмненията за възможностите на местната промишленост да допринесе за устойчива положителна промяна, базираща се на износа. През последните няколко години на бурна икономическа дейност българската

икономика натрупа големи дисбаланси. При продължаващите външни дисбаланси, при намаляването на чуждите инвестиции, външните позиции на българската икономика, финансирани все повече чрез възможности за евентуални дългове, могат да доведат до допълнително влошаване на тази картина, посочва Европейската комисия за България в пролетните си икономически прогнози.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg