ЕК проверява Програмата за развитие на селските райони

632
ЕК проверява Програмата за развитие на селските райони

От днес в Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция започва първият одит на Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Проверката ще обхване предимно проекти по Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" за периода до юли 2009 г., съобщиха от фонда.

Мисията на Брюксел ще продължи до края на седмицата. Представителите на Еврокомисията ще проверяват дали всички констатирани при САПАРД нередности са допускани и при новата програма.

Сред тях са изкуствено разделяне на фирми с цел получаване на по-високи лимити от допустимите субсидии и независимо ценово образуване. Изискване и по ПРСРС е офертите за доставки, които са подадени по проектите, да са от три независими фирми.

Еврокомисията ще инспектира и дали Разплащателната агенция проверява правилното прилагане на Закона за обществените поръчки от общините при кандидатстването им с проекти по ПРСР.

По програма САПАРД Агенцията за одит на средства от ЕК бе констатирала редица нарушения при прилагането на закона за обществените поръчки от общините, припомнят от ведомството. С

лед приключване на мисията на Брюксел, в рамките на два месеца Европейската комисия трябва да излезе с официален доклад с констатации за прилагането на Програмата за развитие на селските райони в България до момента.

До окончателната оценка на Брюксел, ДФ "Земеделие" - РА няма право да разпространява резултатите от одита. Също от днес в ДФ "Земеделие" - РА започва и проверка на Сметната палата за управлението на фонда при старото ръководство.

Проверката бе инициирана от новия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева веднага след встъпването й в длъжност, съгласувано и с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Тя ще обхване периода 1 януари - 30 юни 2009 г..

Сметната палата ще проверява как са управлявани бюджетът и имуществото на Фонда през посоченото време.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg