ЕК пуска част от спрените плащания по ФАР

585
ЕК пуска част от спрените плащания по ФАР

Европейската комисия (ЕК) пуска част от спрените плащания по програма ФАР за България, чиято обща стойност надхвърля 340 млн евро.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е получил късно снощи писмо с информация за решението на Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия, предаде БНР.

България получава възможност да изплати, засега със собствени средства, дължимите суми за т. нар. чисти проекти, за които не са установени никакви злоупотреби или нередности.

Това се отнася само за договорите, сключени преди юли 2008 г. когато финансирането беше замразено, а две от агенциите по ФАР - към министерствата на финансите и на регионалното развитие, загубиха акредитациите си.

Сега те по изключение получават право да изплатят парите по проектите, които отговарят по тези условия, обяснили експерти от ЕК. Парите могат да бъдат усвоени най-късно до края на годината а догодина, след проверка на извършените плащания ЕК ще възстанови на България средствата, изразходвани според правилата.

В писмото до финансовия министър Симеон Дянков се казва, че "нерешените проблеми в България остават и особено този с административния капацитет". Решението идва само седмица след публикуването на доклада на Сметната палата на ЕК в което се подчертаваше, че слабостите в България при усвояването на евросредствата остават.

* Програма ФАР (Phare) е предприсъединителен финансов инструмент на Европейския съюз (ЕС) за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа при подпомагане на прехода им към пазарна икономика и присъединяването им към ЕС.

Финансовите средства по ФАР се отпускат като безвъзмездна помощ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg