ЕК счита за адекватна Конвергентната програма на България

835
ЕК счита за адекватна Конвергентната програма на България

Европейската комисия счита за адекватна Конвергентната програма на България, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков днес след първата сесия на неформалната среща на финансовите министри от ЕС в испанската столица Мадрид. Поради отсъствието на представители от девет държави-членки заради проблемите с въздушния трафик над Европа, окончателното разглеждане и приемане на Конвергентните програми ще се състои през следващата седмица. Дотогава обаче в тях не могат да се правят промени.

Общото заключение на Европейската комисия за Конвергентната програма на България е, че програмната цел за поддържане на стабилна бюджетна политика може да се счита за адекватна в настоящото икономическо положение и с оглед на необходимостта от ограничаване на външните дисбаланси. Предприетите конослидационни мерки са политически ангажимент за подобряване на фискалната дисциплина, се казва в заключенията на ЕК. От новото правителство се очаква да неутрализира рисковете чрез леко благоприятните данни за растежа и събираемостта на приходите.

„С други думи, Европейската комисия одобрява и счита за адекватна нашата Конвергетна програма. Това ни дава възможност в следващите дни и седмици да се занимаваме с темата, заедно с нашите партньори от ЕК, които сме поканили в началото на май да се прецени дали България ще влезе в процедура за свръхдефицит или ще можем да избегнем това", коментира министър Дянков.

С оглед на горната оценка и необходимостта от осигуряване на устойчива конвергенция, България е приканена да продължи да прилага стриктна фискална политика, както досега и да приеме по-нататъшни мерки за постигане на програмната цел за 2010 г. Тази част се отнася за наскоро откритите проблеми с 50-те анекса към договори, поясни министър Дянков. По думите му, Комисията дава възможност в следващите дни българското правителство да обсъди и прецени необходимостта от допълнителни мерки.

„За да се подобри ефективността на публичните разходи посредством стриктното прилагане на планирани реформи, са необходими и реформи в областта на публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсиите", се посочва още в коментара на Европейската комисия по Конвергентната ни програма. Министър Дянков е информирал европейските партньори за одобрения вчера от българския парламент Закона за развитие на академичния състав, който е сериозна стъпка в реформата на висшето образование.

С цел стабилизирането на фискалната позиция през второто полугодие на 2009 г. властите в България са приели пакет за фискална консолидация в размер на 2.3% от БВП, припомня още ЕК. „Комисията е изчислила, че благодарение на мерките, които нашето правителство предприе през август до края на м.г., сме успели да намалим дефицита с 2.3% от БВП. Но това е преди допълнителните 2 млрд. лв., които излязоха наскоро", подчертава Симеон Дянков.

Коментарът за средносрочната бюджетна цел в Конвергентната програма за следващите 3 г. гласи: „Предвид най-новите прогнози и равнището на българския дълг, средносрочната бюджетна цел повече от адекватно отразява целите на Пакта за стабилност". „За нас това е най-доброто признание", казва вицепремиерът след неформалната среща на финансовите министри.

Бюджетната стратегия на програмата може да се счита, че е в съответствие с изискванията на Пакта за стабилност и допринасяща за запазване на макроикономическата стабилност и доверието на инвеститорите в българската икономика, се посочва още в коментара на ЕК за Конвергентната програма на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg