ЕК сериозно обмисля да спре част от финансовите ни средства

321
ЕК сериозно обмисля да спре част от финансовите ни средства

Европейската комисия сериозно обмисля препоръка за спиране на част от финансовите средства за България заради корупция и лошо управление.

Това заявява високопоставен европейски източник пред агенция „Ройтерс".

Според него субсидиите за земеделие и структурните фондове за регионално развитие, не са управлявани добре и само финансови глоби ще дадат необходимото стимулиране, цитира още агенция "Ройтерс".

Докато България беше политически стабилна, се казва още в информацията, Румъния претърпя месеци на политическа нестабилност, но в сроковете дадени на двете страни да се преборят с корупцията и да направят нужните административни реформи, Румъния изпреварва България.

ЕК ще публикува на 27 юни мониторинговия доклад за България и Румъния, който може да доведе до санкции срещу една или срещу двете балкански нови членки.

Важно е да се прави разлика между процеса на мониторинг и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи и процеса, свързан с разпоредбите, засягащи страните членки на Европейския съюз по отношение на фондовете на съюза в области като земеделието, заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Той бе помолен за разяснения във връзка с информация на Ройтерс, според която Европейската комисия обмисляла спиране на част от финансовите помощи от Европейския съюз за България заради корупция и лошо управление.

Бедните бивши комунистически страни, припомня агенцията, бяха приети в съюза през януари с договор, който им даваше достъп до фондовете на Европейския съюз, отпускащи помощи за селското стопанство, регионални проекти и за правно интегриране през първите две години, в случай обаче, че не бъдат наложени предпазни клаузи.

Подобни санкции ще бъдат наложени на новите страни членки, за да се покаже ясно на европейските данъкоплатци, че Европейският съюз защитава изцяло техните интереси

Еврочленките ще кажат своето крайно решение през месец юли.

Заплаха от подобни санкции съществуваше и при предпоследното разширяване на съюза през 2004 г. за новоприетите 10 страни, но те не бяха наложени.

Според източника на Ройтерс подобни санкции ще бъдат наложени на новите страни членки, за да се покаже ясно на европейските данъкоплатци, че Европейският съюз защитава изцяло техните интереси и за да усили натиска върху София към ограничаване на корупцията и подобряване на администрацията в страната.

Също така според източника подобни санкции не се предвиждат за Румъния.

Европейският комисар по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини е заявил пред Ройтерс, че и двете страни имат напредък в реформите в съдебната система и борбата с организираната престъпност, въпреки, че достигането до този напредък е отнело доста дълго време.

Наясно съм с възможността за налагане на подобни санкции в моята област, е допълнил Фратини в интервю за агенцията.

Въпреки това, той е отказал да разисква налагането на предпази клаузи извън неговата юрисдикция.

Фратини заявява още, че е по-добре отношението към двете страни да бъде като към пълноправни членки и те да бъдат окуражавани.

Но след това добавя: „Ние имаме на разположение много удобни възможности за решение, включително и предпазни клаузи. Не мога да изключа нито една от възможностите."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg