ЕК ще увеличи на 500 млн. евро средствата за преодоляване на ценовия шок

491
ЕК ще увеличи на 500 млн. евро средствата за преодоляване на ценовия шок

Над 300 хил. души у нас ще могат да се възползват от директна финансова помощ за преодоляване на ценовия шок чрез доставка на храни, каза министър-председателят Сергей Станишев след приключването на работата на Европейския съвет. ЕК ще увеличи средствата за тази помощ от 300 млн. на 500 млн. евро.

Трябва да бъдем реалисти, обобщи премиерът, като припомни, че през последните години потреблението на горива и хранителни стоки нарасна драстично. За преодоляването на кризата лидерите са набелязали краткосрочни и дългосрочни мерки, които включват и финансова подкрепа, и подпомагане на най-бедните прослойки в страните от ЕС, които в 15 страни-членки наброяват общо около 13 млн. души.

Мерките, които ще предприеме още ЕС предвиждат и целенасочена политика в областта на енергийната ефективност и възобновяемите източници. Премиерът Сергей Станишев е поставил пред лидерите от ЕС и въпроса за използването на ядрената енергетика, която е и много по-предвидима в ценово отношение, по-евтина е и дава по-голяма сигурност. При прегледа на селскостопанската политика на съюза е бил поставен и въпроса за намирането на механизъм за ускорено изравняване на субсидиите за производителите от Централна и Източна Европа, каза още премиерът Сергей Станишев.

Към момента фермерите от тези страни получават между 25 и 30 на сто от размера на субсидиите за по-старите членки на ЕС. По думите на премиера, това несъответствие прави страните от Централна и Източна Европа по-неконкурентоспособни, а цените на продукцията – по-високи.

Пред лидерите на страните от ЕС министър-председателят Сергей Станишев е поставил и въпроса за мерките в дългосрочен план за достигане у нас на минималните ставки на ДДС върху енергоносителите.

Лидерите на страните-членки от ЕС отложиха за средата на октомври дискусиите за бъдещето на Лисабонския договор след негативния вот в Ирландия. За тогава е предвидена следващата среща на върха в рамките на Френското председателство на ЕС. По време на приключващия днес Европейски съвет лидерите постигнаха съгласие процесът на ратификация на документа да продължи. До момента 19 държави са ратифицирали Договора за реформа на ЕС, който бе подписан през декември 2007 г. в португалската столица Лисабон.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха и предложението на Полша и Швеция за развитие на източната политика на Европейския съюз. Тя предвижда задълбочаване на политическите и икономическите отношения на съюза с източните му съседи и по-тесни контакти със страните от бившия Съветски съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg