ЕК: Структурните реформи да се извършат възможно най-рано

660
ЕК: Структурните реформи да се извършат възможно най-рано

На 6 и 7 октомври експертна мисия на Европейската комисия е на посещение у нас за наблюдение на планираните от българското правителство цели и приоритети, които ще залегнат в Националната програма за реформи в изпълнение на стратегията „Европа 2020". Първата от поредицата експертни сесии беше открита от заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева.

„Искаме да разберем какви ще бъдат конкретните и силни ангажименти на българското правителство, които ще позволят България да изпълнява добре програмата си за сближаване, след като Европа излезе от кризата", каза на брифинг в Министерството на финансите ръководителят на мисията Ищван Шекели, който е и директор в Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси" в ЕК.

Това е първата мисия на ЕК, свързана с разширения надзор на макроикономическите показатели и на мерките, предприети във връзка със стратегията „Европа 2020", допълни Шекели. Той изрази задоволство от амбицията на българските власти да следват заложените цели и решимостта да изпълнят задачите си. „Структурните реформи трябва да бъдат извършени възможно по-скоро", подчерта още Шекели и открои значимостта на реформите в пенсионните системи, включително по отношение на възрастта за пенсия.

В отговор на журналистически въпрос Ищван Шекели припомни, че всяка държава-членка самостоятелно предприема мерки за структурни реформи и за гарантиране на стабилност на публичните си финанси. „Това е и посланието, което България трябва да излъчва към международните пазари и инвеститорите и вече са предприети сериозни мерки от правителството", коментира ръководителят на мисията. Според него, държавите-членки на ЕС трябва да предприемат големи, смели и понякога много болезнени реформи. Те обаче не трябва да бъдат самоцелни, а да посрещат предизвикателствата, очертани в стратегията „Европа 2020".

В рамките на двудневната си работна визита в София експертите на ЕК ще концентрират анализа си върху макроикономическата и финансовата ситуация в страната, хода на структурните реформи за осигуряване на устойчив растеж на икономиката след сегашните процеси на преструктуриране в ЕС, условията за привличане на повече инвестиции и всички аспекти, от които това зависи - борбата с корупцията, образованието и квалификацията и други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg