ЕК замрази средства по предприсъединителни програми за България

728
ЕК замрази средства по предприсъединителни програми за България

Европейската комисия е уведомила българските власти, че се замразява частично отпускането на средства по предприсъединителните програми за България.

„Мога да потвърдя, че Генералният директор на Дирекция "Разширяване" изпрати писмо до българските власти, с което ги информира, че финансовата подкрепа на Европейския съюз по предприсъединителните и преходните програми е частично замразено“, потвърди за БТА Кристина Над, говорителката на комисаря по разширяването Оли Рен.

Според нея писмото включвало списък от по-важни проблеми, идентифицирани от службите на Дирекция "Разширяване" в националната контролна система, както и списък с мерки за коригиране им, които трябва да бъдат приети до 31 март.

„Това е стандартна процедура. Дирекция "Разширяване" я прилага по отношение на страните членки, акредитирани да управляват самостоятелно фондовете на Европейския съюз, в случаите, когато не се изпълняват всички условия за доброто управление на фондовете. Такива действия вече са били предприемани по отношение на други държави членки. Това е инструмент за съхраняване на финансовите интереси на съюза“, добави Кристина Над.

Справка показа, че досега две страни от Европейския съюз са били изправяни пред подобен проблем. През 2005 г. са били частично замразени европейските предприсъединителни средства за Унгария и Словения. След отстраняване на посочените проблеми финансирането е било възстановено.

„Веднага щом бъдат предприети адекватни и достатъчни действия от страна на българските власти за преодоляване на посочените слабости в системата за управление на помощта от Европейския съюз, замразяването ще бъде преустановено. Дирекция "Разширяване" ще поддържа близко сътрудничество с българските
власти, за да окаже съдействие в ефективното и навременно преодоляване на проблемите, довели до частичното замразяване“, добави Кристина Над.

От други източници стана известно, че писмото е било изпратено след одитна проверка от страна на Дирекция "Разширяване" в нашата страна, която е установила забавяне в изпълнението и докладването на проекти, както и разминаване между заложеното в проекти и съдържанието на финансовия меморандум с Европейската комисия.

Според същите източници засегнати в случая са две агенции, управляващи предприсъединителни фондове - Централното звено за финансово договаряне към Министерството на финансите и подобна агенция към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg