ЕК започва наказателна процедура срещу България

392
ЕК започва наказателна процедура срещу България

Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу България заради недостатъчна защита на дивите птици в нашата страна. Комисията е изпратила първо писмено предупреждение, че не са взети достатъчно мерки за защита на природата, предаде бТВ.

Случаят е свързан с провала на България да определи подходящи Специални зони за защита за мигриращи и застрашени птичи видове, което нарушава европейската директива за опазване на дивите птици, съобщи говорител на Еврокомисията.

По силата на Директивата за опазването на дивите птици страните членки на Европейския съюз трябва да определят специалните зони за защита с оглед опазването на видове диви птици. Определянето им трябва да става на основата на обективни и подлежащи на проверка критерии. Където няма достатъчно научна информация, се използват национални инвентари на Важни птичи райони.

Отправеното първо писмено предупреждение към България е заради неопределянето на най-подходящите райони като защитени зони, по брой и по размер, по силата на Директивата за опазване на дивите птици.

Въпреки че България е определила 114 важни птичи райони като защитени зони, 6 специалните зони са значително по-малки по размер от отговарящите им важни птичи райони, отбелязва комисията.

Отправянето на първо писмено предупреждение или "Официално предупредително писмо" е първа стъпка при наказателна процедура от страна на Европейската комисия срещу държава членка на Европейския съюз. В рамките на два месеца държавата трябва да отговори.

При незадоволителен отговор или при липса на отговор, Европейската комисия изпраща "Обосновано мнение" - второ и последно писмено предупреждение. Ако и тогава не се получи задоволителен отговор или няма отговор, комисията започва дело в Съда на Европейските общности в Люксембург.

Няма да се допусне съдебна процедура срещу България заради забележката на ЕК за екологичната мрежа "Натура 2000", свързана с прилагането на директивата за дивите птици, съобщиха, от своя страна, от Министерство на околната среда и водите.

Според позицията на МОСВ, има научна обосновка в доказателство на това, че зоните за птиците, определени с решение на Министерския съвет, ще опазят всички приоритетни видове.

Категорично няма да допуснем съдебна санкция срещу България, в активен диалог с ЕК ще проведем необходимата дискусия на базата на научните аргументи за обхвата на зоните за опазване на птиците, е позицията на министър Джевдет Чакъров, се посочва в съобщението.

От МОСВ припомнят, че Националният съвет по биологично разнообразие прие 114 зони за опазване на птиците - толкова, колкото са предложени от БДЗП и научния колектив от експерти, подготвили съответните сайтове. Съветът е направил корекции в границите на някои от зоните, като позицията на експертите е била, че в този обхват те опазват всички приоритетни видове, за което има научна обосновка.

След като писмото от ЕК бъде получено официално в рамките на процедурата по първо писмено предупреждение на Брюксел ще бъде представена цялата научна информация, на базата на която са определени обхватът и границите на зоните за защита на дивите птици в доказателство на това, че ще бъдат опазени всички приоритетни видове, посочват от МОСВ.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg