Екобулпак изгради инсталация за отпадъци за 3.4 млн. лв.

1386
Екобулпак изгради инсталация за отпадъци за 3.4 млн. лв.

Министърът на екологията Джевдет Чакъров и кметът на София Бойко Борисов откриха днес втората инсталация за предварително третиране на отпадъци в София край квартал „Требич“. Съоръжението е изградено за по-малко от 5 месеца от Екобулпак, като инвестицията е в размер на 3.4 млн. лв. По-рано през тази година Екобулпак откри първия в България завод за преработка на отпадъци край столичния квартал „Филиповци“.

Преработката на отпадъците ще става на площ от 11 дка. На площадката е изградено специално хале за инсталацията. Отпадъкът преминава през 5 сектора: входящ - за разтоварване на отпадъците; сепарираща кабина; бункерно пространство за разделените по вид суровини; сектор за балиране на пластмаси, хартия и алтернативни горива (RDF); склад за готова продукция.

Обектът е осигурен с необходимата инфраструктура, електрификация, ВиК, противопожарна инсталация, паркинг. При изграждането му са спазени всички норми: екологични, санитарни, противопожарни, строителни и др. законови изисквания.

Капацитетът на инсталацията е 100 000 тона годишно. За обслужването й ще бъдат открити 200 нови работни места.

Инсталацията е изградена върху площадка, предоставена от Столична община на Екобулпак. Съоръжението е изградено по проект и задание на Екобулпак, като е използван максимално европейският опит в областта. Конструкцията, транспортните ленти, както и основното оборудване, са дело на български фирми. Оборудването на съоръжението включва и преса на немската фирма Presto.

Освен съоръженията в София, Екобулпак е пуснала в експлоатация през последните две години сортиращи инсталации в Сливен, Габрово, Русе, Пазарджик. До края на 2008 г. ще заработят подобни инсталации в Ямбол, Търговище, Пловдив.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg