ЕКОФИН одобри конвергентната програма на България

268
Днес, 27 март 2007 г., министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе в Брюксел.

В рамките на заседанието финансовите министри обсъдиха Заключенията на Съвета по насоките за бюджет 2008. България изрази своето съгласие по насоките на Съвета, имайки предвид тяхното съответствие с българските бюджетни приоритети, и необходимостта да се прилагат в същата степен бюджетните ограничения, реализирани от държавите-членки за техните собствени национални бюджети и към бюджета на ЕС.

България смята за изключително важно, че бюджетните средства и по-конкретно разходите за 2008 г. трябва да останат в рамките на утвърдените лимити във Финансовата перспектива 2007-2013, като се вземе предвид изпълнението на бюджета през миналите години и капацитета за усвояване на средства по различните програми, т.е. бюджетните кредити за поети задължения за 2008 г. трябва да отговарят и да бъдат основани на реални и добре дефинирани нужди. Необходимо е спазване на бюджетната дисциплина като традиционен принцип и навременното предоставяне на качествена информация за целите на бюджетното програмиране.

Членовете на Съвета приеха с единодушие Директива за платежните услуги във Вътрешния пазар. Република България подкрепя създаването на подходящи гаранции за защита на средствата на ползвателите на платежни услуги. Нашата страна прилага европейската правна рамка в тази област и ще продължава да я развива по-нататък чрез Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, принципите за функциониране на платежни системи и система за сетълмент на ценни книжа, въведени чрез правните актове на Общността.

Европейската комисия представи пред членовете на Съвета Доклад за напредъка по Плана за действие на Комисията по отношение на Интегрираната рамка за вътрешен контрол. България следи процеса по въвеждане на Интегрирана рамка за вътрешен контрол в Европейската общност и провежда активна политика, за да постигне ефективна и ефикасна контролна рамка.

Министрите на финансите обсъдиха и проект на Директива на ЕП и Съвета по отношение на процедурните правила и критериите за оценка от надзорния орган на сделките по придобиванията и увеличаването на акционерните участия във финансовия сектор.

В рамките на заседанието министрите приеха проектите на Становища на Съвета относно актуализациите от 2006 г. на Програмите за стабилност на Испания и на Белгия въз основа на техническите оценки и на Препоръките на Комисията за Становища на Съвета. Членовете на ЕКОФИН приеха и Становищата на Съвета относно актуализациите от 2006 г. на Конвергентните програми на Латвия, България и Румъния въз основа на техническите оценки и на Препоръките на Комисията за Становища на Съвета.

„Мога да ви уверя, че българското правителство ще продължи да следва разумна фискална политика за поддържането на макроикономическа стабилност, за улесняване на процеса на конвергенция, както и в отговор на външноикономическите диспропорции и съобразно цикъла на икономиката ни” – заяви министър Орешарски след приемането на Конвергентната програма на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg