Еколози внасят официално оплакване срещу правителството ни в ЕК

539
Еколози внасят официално оплакване срещу правителството ни в ЕК

Очаква се български природозащитни организации, подкрепени от Световния фонд за дивата природа, да внесат официално оплакване срещу българското правителство в Европейската комисия заради забавянето на списъците с предлаганите райони, които да попаднат под защитата на екологичната мрежа „Натура 2000".

В декларация на Световния фонд за дивата природа се казва, че внесения официален списък в Европейската комисия от българската правителство включва райони, покриващи едва 13% от територията на страната.

Първоначалното предложение е било обаче 28.6 на сто да бъдат включени в „Натура 2000", отбелязват природозащитниците . Списъкът на правителство не включва например цялото Черноморско крайбрежие, както и доста планински райони край ски курорти, които са на фокус инвеститорски интерес, заявява Катерина Раковска, координатор по защитените територии и "Натура 2000", цитирана в декларацията.

По този начин се оставя основата за бъдещи изключвания на защитени райони и се оставя вратата отворена за инвестиции и строителни компании.

Природозащитниците призовават Европейската комисия да вземе незабавни законови мерки срещу действията на правителство на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...