Експерт: Развитието на атомната енергетика е важно за БГ

1046
Експерт: Развитието на атомната енергетика е важно за БГ

Съдейки по изказването на нашия министър на енергетиката, търсенето на инвеститори за проекта за строителство на АЕЦ "Белене" все още продължава. Българското правителство усилено работи над това. Инициативата за участие в проекта на Сърбия е напълно навременно и актуално предложение, коментира пред специализирани руски сайтове директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Йордан Стаменов.

Като човек на науката ми е трудно да кажа, кога ще бъде взето политическо решение за намирането на инвеститор. Смятаме, че развитието на атомната енергетика е изключително важно за България. Нашата страна е бедна на природни ресурси. ВЕЦ дават 16-18% от необходимия на страната ток, при това дебитът на водите е много непостоянен в течение на годината. Що се отнася до слънчевите и вятърни електростанции, в момента те могат да бъдат само допълващ източник на електроенергия, но не и основен.

Съществуват и ТЕЦ-ове работещи с въглища. Но както е известно, българските въглища са много некачествени. И даже след очистката те отделят много газове и са икономически нерентабилни. И накрая атомната енергетика. Тя е изгодна по много причини. Единственият й минус са проблемите с утилизацията на отработеното гориво. Но и този проблем може да се разреши.

В момента се проектира национално хранилище за радиоактивни отпадъци, така че нещата вървят напред. АЕЦ "Белене" разполага с достатъчно големи мощности, така че тя напълно може да осигури не само България с ток, но и близките страни. В момента все още тече дискусията, че могат да бъдат построени нови блокове на АЕЦ "Козлодуй". Но аз смятам, че това предложение на този етап може да бъде разглеждано само като идея.

Реална проектна готовност има само "Белене". Затова проблемът с намирането на инвеститори е достатъчно актуален за нашата страна. И вероятно предложението за участие на Сърбия в проекта може да се окаже изгодно. Но повтарям то изисква всеобхватно разглеждане на ниво правителство, което ще вземе необходимите решения, завършва коментара си експертът.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg