Експертен екип на омбудсмана проверява условията в затворите у нас

651
Експертен екип на омбудсмана проверява условията в затворите у нас

В изпълнение на програмата за мониторинг на пенитенциарната система в Република България експертен екип към омбудсмана извърши двудневна проверка в женския затвор в гр. Сливен.

Първоначалните впечатления на инспектиращия екип потвърждават констатациите от изминалите проверки в затворите в Пазарджик, София и Стара Загора, свързани с остаряла материална база.

Недостатъчното финансиране на затвора е причина за въведения режим на електричество и топла вода, което беше основно оплакване на интервюираните жени лишени от свобода.

Добра оценка в проверката са получили:

- дейността на затворната администрация при анализ и оценка на лишените от свобода, което позволява индивидуален подход за социална и психологическа работа с тях дейността на училището към затвора.

- материалното състояние на медицинския център, детската ясла и стаята за свиждане
Към момента липсва щатен лекар към затвора, а причина за това е бавната конкурсна процедура за назначение.

Въпреки това администрацията на затвора се е справила отчасти с този проблем, чрез сътрудничество с РЗОК - Сливен, което сътрудничество се изразява в предоставяне на медицинска помощ от трима лекари от здравната каса, които посещават затвора в определени дни.

Проверяващия екип е обезпокоен от планираното съкращаване на щатни длъжности към затвора. Това е в противоречие с обективната потребност за увеличаване на персонала, каквато е и препоръката на Европейския комитет против изтезанията.

В края на месец април експертите ще посетят и поправителния дом за непълнолетни в гр. Бойчиновци, с което ще приключи и първия етап от проверките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...