Експерти искат Агенцията по сигурността да бъде под парламентарен контрол

426
Експерти искат Агенцията по сигурността да бъде под парламентарен контрол

Агенцията по сигурността в България ще бъде ефективна, само ако нещата като цяло станат прозрачни - в съдебната система, в управлението, в администрацията и т. н.

Агенцията е много добра стъпка, но голямата отговорност на премиера идва след това - да направи преглед, да урегулира всички останали нива.

Това мнение изрази председателят на сдружение „Джордж Маршал" Велизар Шаламанов във връзка с обявеното преди време от премиера Станишев създаване на Агенция по сигурността към вътрешното министерство.

Новата Агенция по сигурността ще съсредоточи сериозни правомощия, които в момента са разхвърляни по други служби, но трябва да се намира под строг парламентарен контрол, подчерта Шаламанов.

Той посочи, че към България е имало още през 2002 година препоръка за създаване на такава агенция и страната ни трябва да почерпи от опита на всички останали държави, в които има подобни структури.

Велизар Шаламанов заедно с експерта по сигурността Боян Чуков посочиха, цитирани от БНТ, че Националната агенция по сигурност трябва да има много ясна мисия, много ясна задача и да има възможност за измеримост на резултатите при изпълнение на тази задача, както и достатъчна степен на прозрачност на ресурсите, които биват заделяни за това.

И двамата експерти дадоха примери с подобни агенции в други държави, като определиха от изключителна важност добрата съгласуваност с други институции, включително и съдебната система.

„Аз съм изключителен оптимист в това отношение, ние няма да откриваме топлата вода. Мисля че в момента предлаганата формула е много добра, тъй като целите са много добре формулирани", каза Боян Чуков.

Той също подкрепи тезата на колегата си, че подходяща форма на контрол би била парламентарна комисия със специален режим на работа.

Чуков допълни, че в западните страни с утвърдена демокрация е практика точно тези комисии да се оглавяват от представител на опозицията или дори често опозицията да има мнозинство, именно за да може да се осъществява по-добър контрол.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...